fbpx
NaslovnicaCrna GoraDPS: Pobijedićemo politiku koju personifikuje SPC

DPS: Pobijedićemo politiku koju personifikuje SPC

Podgorica, (MINA) – Demokratska partije socijalista (DPS) poručila je danas da će pobijediti politiku koju personifikuje Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori.

Iz te stranke su kazali da SPC, otpor koji pokazuje prema uvođenju te vjerske zajednice u pravni sistem, kao i svoje pravo da se decenijama unazad redovo izjašnjava o pitanjima strateškog pravca državne politike i na njih utiče, temelji na manipulativnim tvrdnjama da je ona starija od Crne Gore.

“Što je besmislica, osim ako se ne poistovjećuje s crkvom kao univerzalnom religijskom institucijom – i da sledstveno tome ima pravo da uživa naddržavni autoritet”, kaže se DPS-a.

Oni su rekli da se SPC decenijama unazad, u kontinuitetu, javno izjašnjavala po pitanjima karaktera i budućnosti države i da je aktivno pokušavala da ih prilagodi svojoj retrogradnoj ideologiji i srednjevjekovnim dogmama, baveći se više politikom nego religijom.

Iz DPS su podsjetili da su čelnici SPC govorili da je Crna Gora “srpska država”, da je crnogorska nacija – komunistička tvorevina, da je crnogorski jezik vještačka izmišljotina i antisrpska ujdurma, da samostalna Crnogorska pravoslavna crkva nikada u istoriji nije postojala, da su odluke legalno izabrane vlasti izdajničke itd.

“Zato je odbijanje SPC da pravno reguliše svoj status, kao i ignorisanje niza konzistentnih napora Vlade da se na zdravim osnovama nađe rješenje u vezi sa Zakonom o vjerskim zajednicama, posledica njihovog ignorisanja države Crne Gore i pogrešnog poimanja sopstvenog položaja u njoj”, kazali su iz DPS-a.

Oni su ocijenili da su svi racionalni kompromisi koje je Vlada nudila, bili ne samo izraz njenih namjera da djeluje odgovorno i pokaže maksimalnu fleksibilnost, nego i realno sagledavanje situacije i procjena manipulativnih kapaciteta SPC, njenih velikodostojnika, sveštenstva.

“Ali i saznanje o dokazanoj sklonosti SPC da u kritičnim trenucima istorije i sama posluži kao instrument za manipulaciju anticrnogorskoj, antievropskoj, antidržavnoj i retrogradnoj politici”, navode iz DPS-a.

Iz te stranke su rekli da je poslednja u nizu takvih instrumentalizacija Crkve, njeni višemjesečni protesti, za koje je i Andrija Mandić rekao da ih je Demokratski front (DF) inicirao .

Iz DPS su naveli da, kao se funkcioneri DF-a, poslednjih dana, u nedostatku političkog digniteta, sakrivaju iza Crkve i međusobno javno hrabre da je SPC “svoj dio posla uradila” a da je na njima da ga dovrše.

Kako su kazali, kad DPS tvrdi da će sasvim izvjesno pobijediti politiku SPC na predstojećim izborima, svima, “sem osvjedočenim manipulatorima”, jasno da se to ne odnosi na konkretnu vjersku zajednicu, već na politiku čiji je instrument svjesno ili nesvjesno, postala.

“Nacionalističku, velikosrpsku ideologiju koja je zbog svojih megalomanskih ciljeva već odnijela hiljade žrtava na ovim prostorima i nanijela najveću štetu srpskom narodu”, naveli su iz DPS-a.

Iz DPS su istakli da je sasvim izvjesno ćemo i 30. avgusta tu nakaradnu politiku pobijediti.

“I to ne samo zato što je naša politička platforma superiornija, već i zato što je politika nacionalističke opozicije koja se sakrila iza Crkve, retrogradna, prevaziđena i negira sve vrijednosti savremene Evrope, savremene civilizacije, kojima se većinska Crna Gora davno privoljela”, poručili su iz DPS-a.

Najčitanije