fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStrah od novog talasa zaraze spustio cijene nafte ispod 42 USD

Strah od novog talasa zaraze spustio cijene nafte ispod 42 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 42 USD zbog rasta zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), i straha od drugog talasa zaraze koronavirusom koji su nadjačali uticaj postupnog ponovnog otvaranja ekonomija širom svijeta.

Na londonskom tržištu je cijena barela pala 66 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 41,97 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 54 centa nižoj cijeni, od 39,83 USD, prenosi Hrportfolio.

Investitore uznemiruje sve veći broj slučajeva zaraze koronavirusom u SAD-u, Kini, Latinskoj Americi i Indiji.

“Sve su to važni centri naftne potražnje. Drugi talas zaraze i zaustavljanje ekonomija poremetili bi oporavak globalne ekonomije, a time i potražnju i cijene nafte”, saopštio je Stephen Brennock iz PVM-a.

Analitičari su saopštili da su skladišni prostori u cijelom svijetu skoro puni i ako talas pandemije pogodi potražnju, veliki će problem biti kuda sa neiskorištenom naftom.

Cijene je, posebno na američkom tržištu, podstakao i izvještaj Američkog instituta za naftu (API), koji je pokazao veći rast zaliha sirove nafte u prošloj sedmici nego što se očekivalo. Zalihe benzina i derivata pale su, što ipak naznačava povećanje potrošnje.

Globalne zalihe i dalje rastu. Uvoz nafte u Indiju pao je u maju na najniži nivo od oktobra 2011. godine budući da rafinerije imaju dovoljno zaliha i kupuju manje nafte.

Očekuje se da će i najveći svjetski uvoznik sirove nafte, Kina, uvoziti manje nafte u trećem tromjesečju, nakon rekordnih kupovina u proteklim mjesecima.

Svjetska potražnja za naftom počela je da se oporava budući da se ekonomije otvaraju, a Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri smanjili su proizvodnju. I američki proizvođači nafte su iz škriljaca počeli zatvarati bušotine.

Optimistični evropski izvještaji o proizvodnji pružili su cijenama nafte određenu podršku, ali glavni ekonomista Evropske centralne banke (ECB), Philip Lane, upozorava da nijesu nužno dobar vodič i da će ekonomiji eurozone trebati puno vremena da se oporavi.

Odvojeno je OPEC u srijedu objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u utorak iznosila 39,85 USD, što znači da je porasla 89 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije