fbpx
NaslovnicaCovid19Mugoša: Situacija ozbiljna, pojačaćemo kontrole na granicama

Mugoša: Situacija ozbiljna, pojačaćemo kontrole na granicama

Podgorica, (MINA) – Situacija sa koronavirusom u Crnoj Gori je ozbiljna, zbog neodgovornosti pojedinaca, ocijenio je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša i najavio da će kontrole na granicama biti pojačane.

“Situacija je ozbiljna u smislu da je veliki broj, u svega pet dana 13 slučajeva. Srećom, nije toliki broj i klastera, ali imamo situaciju gdje po cijeloj Crnoj Gori moramo da idemo i tražimo kontakte“, kazao je Mugoša za Televiziju Crne Gore.

Upitan da li je Crna Gora mogla bolje kontrolisati granice sa Bosnom i Hercegovinom (BiH), on je rekao da su znali da otvaranjem granica postoji opasnost od novih slučajeva.

“Mi smo i ranije imali informaciju da se to može desiti, ali smo računali sa tim da taj procenat možemo kontrolisati i da ne bi trebalo da to bude problem. I dalje stojim pri tome da sve možemo kontrolisati,” istakao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, ono što je bilo neočekivano jeste da se u toj mjeri zloupotrijebila mogućnost prelaska iz jedne zemlje u drugu, kao i neodgovoran odlazak na velike skupove.

„Nijesu prijavili da su bili na tako velikom skupu i to je neodgovorno. Jer da jesu, svi bi bili oprezniji“, kaže Mugoša.

On je kazao da je do širenja infekcije došlo uprkos priči i ukazivanju da se na velikim skupovima može raširiti epiedemija.

“Neodgovorno je bilo i to što nijesmo dobili taj podatak da su bili na utakmici, nego su ulazili iz Bosne. Da nije bilo tako velikih skupova, možda do toga i ne bi došlo,” rekao je Mugoša.

On je istakao da ljude ne treba stigmatizovati, i da niko nije želio da se inficira, ali je pozvao sve građane da budu odgovorni i da ne dozvole širenje epidemije.

“Tu se sada zahtjeva ogroman napor, da sada idemo i tražimo inficirane. Ja se nadam da neće biti previše onih koje treba smjestiti u bolnicu. Molim da svi vode računa o mjerama“, istakao je Mugoša.

Upitan šta će biti sa drugim graničnim prelazim, on je rekao da prate situaciju u regionu.

“Sjutra imamo novu sjednicu Nacionalnog koordinacionog tijela, i sjutra će se promijeniti neke stvari“, dodao je Mugoša.

On je rekao da IJZ ima dovoljno PCR testova.

“Nabavljaćemo ih sukcesivno, imamo oko osam hiljada testova“, dodao je Mugoša.

Najčitanije

Paramontu četvrto mjesto u NLB ligi

Podgorica, (MINA) - Košarkaški klub osoba sa invaliditetom Paramont iz Podgorice kao četvrtoplasirani završio...