fbpx
NaslovnicaCrna GoraPovećanje profesioanih standarda i odgovornosti novinara

Povećanje profesioanih standarda i odgovornosti novinara


Podgorica, (MINA) – Povećanje profesioalnih standarda i odgovornosti novinara u Crnoj Gori glavni je cilj je jednogodišnjeg projekta „Činjenicama protiv tužbi“, koji finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori, a sprovodi Sindikat medija u saradnji sa agencijom MINA.

Iz Sindikata su kazali da je cilj i stvaranje sigurnog i bezbjednog okruženja koje osigurava slobodu novinarima da rade svoj posao kao i generalno veći nivo slobode medija.

SMCG i MINA će se tokom projekta dodatno truditi da povećaju povjerenje javnosti u medije i novinare, jer će raditi da se poštuju profesionalni standardi i razvija odgovorno novinarstvo.

“Edukacijom novinara-članova Sindikata, želimo da omogućimo kvalitetan monitoring slučajeva povrede časti i ugleda pred crnogorksim sudovima, koji će potom biti analizirani od strane medijskih i pravnih eksperata iz ove oblasti, uz jasne smjernice daljeg razvoja odgovornog novinarstva”, naveli su iz Sindikata.

Oni su objasnili da je taj dio projekta počeo u februaru i to ekspertskom obukom 11 novinara i novinarki koji su se javili na javni poziv i nakon obuke postali monitori koje će Sindikat angažovati na praćenju suđenja u crnogorskim sudovima.

U Sindikatu ocjenjuju da će monitoring slučajeva povrede časti i ugleda u kojima su tuženi novinari, novinarke i mediji i analiza pravosnažnih presuda od 2011. godine kada je u Crnoj Gori ukinuta kleveta kao krivično djelo, dati detaljan uvid u problematiku o kojoj se ne govori dovoljno i argumentovano.

“Tokom ovog projekta radićemo i na edukaciji građana, uz publikovanje serije tekstova o značaju stvaranja sigurnog i bezbjednog okruženja za novinare, otpornog na cenzuru i auto-cenzuru, koji će biti djelo novinske agencije MINA”, kaže se u saopštenju.

Najčitanije