fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProduženje smanjenja proizvodnje i rast kineskog uvoza povećali cijene

Produženje smanjenja proizvodnje i rast kineskog uvoza povećali cijene

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, nakon što su se glavni proizvođači dogovorili o produženju sporazuma o rezovima proizvodnje do kraja jula, a kineski uvoz sirove nafte porastao je u maju na najviši nivo.

Na londonskom tržištu barelom se trgovalo po 49 centi više u odnosu na prethodno zatvaranje, odnosno po 42,79 USD. Na američkom tržištu cijena barela ojačala je 27 centi, na 39,82 USD. Maksimum nakon 6. marta na oba tržišta, od 43,41 odnosno 40,44 USD, te cijene dostigle su u jutarnjoj trgovini, prenosi Hrportfolio.

Cijena u Londonu gotovo je udvostručena od kada su u aprilu Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), Rusija i partneri proizvođači, pod nazivom OPEC + dogovorili rezove proizvodnje za 9,7 miliona barela dnevno, tokom maja i juna, kako bi podržali cijene pritisnute krizom zbog koronavirusa.

U subotu je OPEC+ dogovorio da će produžiti rezove proizvodnje gotovo deset odsto globalnih isporuka do kraja jula. Nakon dogovora najveća izvoznica – Saudijska Arabija, povećala je cijene prema ugovorima za isporuke u julu.

Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa kazao je da se može reći da je tržište imalo razumno povjerenje u ishod sastanka između Saudijske Arabije i Rusije.

“Kao rezultat, sporazum je donekle uračunat u cijene već pri zatvaranju trgovanja u petak”, dodao je Tchilinguirian.

Niske cijene privukle su kineske kupce, međutim konsultantska kompanija JBC Energy upozorila je da veće cijene mogu obeshrabriti kupce i smanjiti krhki oporavak potražnje.

OPEC nije objavio cijene barela referentne korpe za petak. U četvrtak je bila 34,84 USD, što znači da je oslabila 62 centa u odnosu na prethodni trgovački dan.

Najčitanije

Ministarstvo unutrašnjih poslova, birački spisak, danijel živković, izbori, podgorica

MUP: Birači čija je imena dostavio Živković upisani prije decembra 2020. godine

 Podgorica, (MINA) – Birači čija je imena dostavio predsjednik Demokratske partije socijalista Danijel Živković,...