fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNafta iznad 41 USD uoči sastanka OPEC+

Nafta iznad 41 USD uoči sastanka OPEC+

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima, nakon što je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) za danas sazvala razgovore sa partnerima o mogućem produženju perioda smanjenja proizvodnje.

To ukazuje da bi zemlje koje do sada nijesu poštovale dogovorena smanjenja mogle na njih pristati, prenosi SEEbiz.

Na londonskom tržištu barelom se u petak trgovalo po 1,26 USD višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, po 41,25 USD. Na američkom tržištu cijena barela bila je u plusu za 91 cent i iznosila 38,32 USD.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je 17 odsto u odnosu na četvrtak i dostigla najviši nivo u zadnja tri mjeseca, unutar raspona koji žele proizvođači poput Rusije. Cijena je više nego udvostručena nakon pada na samo 15,98 USD 22. aprila.

Rusko ministarstvo energetike saopštilo je u petak da će se danas održati video-konferencija grupe vodećih proizvođača nafte, poznata kao OPEC+.

Saudijska Arabija i Rusija, dva najveća svjetska proizvođača, žele da produže period smanjenja proizvodnje za 9,7 miliona barela dnevno i na jul.

Ako OPEC+ ne uspije da se dogovori o produženju smanjenja proizvodnje, to bi značilo da bi od jula do decembra oni mogli da oslabe na 7,7 miliona barela dnevno, kako je to prethodno bilo dogovoreno.

Podrška cijenama stigla je i od prve tropske oluje ove sezone u američkom dijelu, Meksičkom zalivu.

Očekuje se da će oluja Cristobal do kraja sedmice stići u centar tog zaliva gdje se na pučini nalazi puno naftnih platformi, a u nedjelju bi mogla skrenuti ka kopnu i rafinerijama u Louisiani.

Američke naftne kompanije već su zatvorile dio proizvodnje.

OPEC je u petak saopštila da je cijena barela referentne korpe njenih članica u četvrtak iznosila 34,84 USD, što znači da je oslabila 62 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

Bez pobjednika u Minhenu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Bajerna i madridskog Reala igrali su večeras u Minhenu neriješeno...