fbpx
NaslovnicaCrna GoraNapraviti jasan akcioni plan za Zapadni Balkan

Napraviti jasan akcioni plan za Zapadni Balkan


Podgorica, (MINA) – Evropski put država regiona nema alternativu, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i poručio da nije dovoljno ponavljati da su vrata otvorena veća da se mora napraviti jasan akcioni plan za Zapadni Balkan.

On je na Godišnjem sastanku guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji se održava u Sarajevu, ocijenio da je najvažnije učvrstiti viziju o integraciji Zapadnog Balkana u EU.

Đukanović je kazao da je region istorijski zaostao i da je to uzrokovalo ozbiljan problem i što predstavlja reputaciju regiona – a to je manje više kontinuirana nestabilnost.

„Da bi izašli iz tog stanja i došli u situaciju da odgovorimo očekivanjima građanja – dostizanju evropskog kvaliteta života, moramo odabrati put učvršćivanja stabilnosti, dinamičnog ekonomskog i društvenog razvoja“

Kako je naglasio, put evropeizacije regiona je bez alternative.

„Ne govorim o datumima, ne govorim molećivo prema EU: „Pogledajte nam kroz prste u ispunjavanju evropskih standarda“. Potrebno je da obavimo kvalitetne reforme i da se kvalifikujemo da postanemo članica i budemo sastavni dio savremene evropske civilizacije“, rekao je Đukanović.

On je kazao da države regiona do tada mogu da urade puno posla. „A ne radimo i ne koristimo ovo vrijeme na optimalan način“.

Đukanović je ponovio da region istorijski zaostaje za Evropom i da je potrošeno dosta
vremena u „lutanju balkanskim bespućima, uglavnom njegujuću prakse koje su bile u sukobu sa matičnim tokovima evropskog razvoja prethodnih decenija“.

„Danas možda neki drugi djelovi Evrope imaju privilegiju da biraju da li će biti dio evropske integracije ili ne, ali mislim da je Zapadni Balkan bez alternative upućen na taj put. On treba da nam obezbijedi da usvojimo evropski sistem vrijednosti, standarde koji će građanima obezbijediti evropski kvaitet života. Nema važnijeg zadatka za bilo koju vladu u regionu od tog“, poručio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, važno je da svako prepozna svoj dio odgovornosti.

„EU mora da razgrne maglu koju je sama proizvela i otkloni konfuziju oko toga da li ostajemo privrženi ideji ujedinjene Evrope. To nije balkansko već evropsko pitanje. Kada se otklone dileme da li će prvo raditi konsolidaciju pa proširenje ili je najkvalitetnija konsolidacija ujedinjene Evrope onda smo poslali jasnu poruku da je Balkan primarna odgovornost EU“, istakao je crnogorski predsjednik.

Kako je rekao, mora postojati svijest da su se na Balkanu pojavili treći igrači “koji nude alternative sa platofrmi suprodstavljenih evropskom sistemu vrijednosti“.

“Moramo nastaviti sa beskomprimisnim reformama jer je to jedini način da učinimo naše ekonomske sisteme dovoljno atraktivnim i privlačnim za strateške partere čiji nam treba, ne samo novac nego i vještine koje treba da nam pomogne da ubrazmo put koji će nam pomoći da savladamo jaz zaostanaja za razvijenom Evropom“, rekao je Đukanović.

On je kazao da je ta stretegija bez alternative, i da ona nije strategija Balkana već mora biti prihvaćena kao strategija Evrope.

„Što prije Evropa to nedvosmisleno saopšti, napravi sledeći korak, jer nije dovoljno ponavljati „vrata su otvorena“, mora se napraviti jasan akcioni plan za Zapadni Balkan u najkraćem roku realizuje reforme, usvoji standarde i prođe kroz ta evropska vrata“, poručio je Đukanović.

On je rekao da se mora rješavati problem deficita znanja, kako bi novim generacijama stvorili uslove da sjutra mogu biti konkurentni na tržištu rada Evrope, i razvijati infrastruktura sa EU.

Politika EU je, kako je naveo Đukanović, dobila novi kvalitet kroz Berlinski proces, a kroz njega otvorena perspektiva infrastrukturne nadogradnje Gore Gore.

On je kazao da je iz ugla Crne Gore najvažnije nastaviti sa realizacijom projekata saobraćajne infrastrukture.

„Želimo da završimo autoput od mora prema Srbiji i centralnoj Evropi, realizujemo autoput duž obale koji će nas povezati sa Hrvatskom i Albanijom, a preko Hrvatske sa zapadnom Evropom, realizujemo Jadranki gasovod“, saopštio je Đuaknović.

On smatra da treba realizovati i neke projekte koji bi pomogli da regiona savlada tehnološki jaz.

„Crna Gora nudi projekat Međuanrodnog centra za održive tehnologije u regionu, u komunkaciji smo sa EU i mislim da bi projekti poput toga pomogli da krenemo putem sustizanja dostignuća tehnoloških razvoja“, ukazao je Đukanović.

Najčitanije