fbpx
NaslovnicaCrna GoraAmerički volonteri podržavaće obrazovanje mladih u Crnoj Gori 

Američki volonteri podržavaće obrazovanje mladih u Crnoj Gori 


Podgorica, (MINA) – Američki volonteri podržavaće obrazovanje mladih u Crnoj Gori, na osnovu sporazuma o saradnji koji su danas u Podgorici potpisali potpredsjednik Vlade Zoran Pažin i direktorica američkog Peace Corps-a (Pis kor) Džodi Olsen.

Pažin je ocijenio da će angažman volontera Peace Corps-a u Crnoj Gori znatno unaprijediti kvalitet učenja engleskog jezika u crnogorskim osnovnim i srednjim školama, naročito u manje razvijenim sredinama na sjeveru države.

„Posebnu vrijednost ovog programa vidim u mogućnosti i onim građanima na sjeveru Crne Gore koji zbog ekonomskog ili socijalnog položaja ne bi bili u prilici da uče engleski jezik, da sada usavršavaju znanja i podižu profesionalne kapacitete, kako bi dali doprinos razvoju svojih sredina, a time i ukupnom prosperitetu Crne Gore“, kazao je on.

Pažin je ocijenio da je pokretanje programa američkog Peace Corps-a u Crnoj Gori još jedna ubjedljiva potvrda partnerstva, podrške i prijateljstva američke Vlade i američkog naroda prema Crnoj Gori i njenim građanima.

„Boravak američkih volontera u Crnoj Gori vidimo kao još jednu značajnu priliku da, kroz lične kontakte, crnogorski i američki građani obogaćuju iskustva i znanja, stvarajući prijateljstva zasnovana na međusobnom razumijevanju i zajedničkim vrijednostima“, rekao je Pažin.

Olsen je naglasila da je današnje potpisivanje svjedočanstvo bliskog partnerstva Sjedinjenih Država i Crne Gore.

“To je i potvrda naše posvećenosti zajedničkoj viziji svjetlije budućnosti Crne Gore i njenih susjeda na zapadnom Balkanu”, rekla je Olsen.

Sporazumom o saradnji između Vlade Crne Gore i američkog Peace Corps-a predviđen je dolazak grupe američkih volontera, radi podučavanja engleskog jezika u osnovnim i srednjim školama, uglavnom na sjeveru Crne Gore.

Planirano je da prva grupa od 12 volontera dođe u Crnu Goru sljedeće godine, nakon čega će se broj volontera povećavati u skladu sa potrebama.

Peace Corps je agencija američke Vlade, osnovana 1961. od tadašnjeg predsjednika Džona F. Kenedija, sa ciljem promovisanja mira i prijateljstva u svijetu slanjem američkih volontera koji oprinose ekonomskom i društvenom razvoju zemalja u kojima su angažovani.

Najčitanije

Maslinijada planirana za 23. i 24. novembar

Bar, (MINA-BUSINESS) – Maslinijada – Stari Bar, najznačajnija poljoprivredno-turistička manifestacija, planirana je u okviru...