fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVisoke zalihe spustile cijene nafte

Visoke zalihe spustile cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak jer su nabujale zalihe potisnule u drugi plan očekivanja da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusija dogovoriti ograničenje snabdijevanja kako bi podržale tržište.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila 81 cent niža u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,7 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 1,14 USD nižoj cijeni od 50,31 USD.

Uzlet proizvodnje nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Rusiji i članicama OPEC-a podigao je nivo globalnih zaliha, stvarajući na pojedinim tržištima višak u snabdijevanju, prenosi Hina.

Američke zalihe nafte naglo rastu i prema službenim podacima u prošloj sedmici su povećane za 3,6 miliona barela.

U prošloj godini zalihe sirove nafte skočile su za 6,4 milijarde barela, odnosno 19,5 odsto, na ukupno 39,2 milijarde, neznatno premašivši prethodni rekord iz 1970-ih godina prošlog vijeka, od 39 milijardi barela.

U SAD-u se, prema službenim podacima, trenutno proizvodi rekordnih 11,7 miliona barela dnevno.

Na problem visokih globalnih zaliha nadovezuju se naznake posustajanja potražnje, kočeći rast cijena nafte.

Stoga su vodeći proizvođači uvrstili mogućnost ograničenja snabdijevanja u dnevni red redovnog sastanka OPEC-a, koji će krajem naredne sedmice biti održan u Beču.

Spominje se smanjenje snabdijevanja za milion do 1,4 miliona barela dnevno.

“Naredni sastanak OPEC-a biće ključan za smjer kretanja cijena nafte u narednoj godini”, konstatovao je na Reuters-ovom Globalnom naftnom forumu Harry Tchilinguirian iz francuske banke BNP Paribas.

On je dodao da će učesnici na tržištu morati da donesu odluku u kontekstu snažnog rasta američke proizvodnje nafte iz škriljaca i, bar za sada, prigušenih očekivanja rasta globalne potražnje za naftom.

“Glavni razlog slabosti tržišta je strah da OPEC i partneri neće učiniti dovoljno kako bi riješili aktuelno prekomjerno snabdijevanje”, kazao je Stephen Brennock iz londonske brokerske kuće PMV Oil.

Prije OPEC-ovog sastanka vodeći proizvođači Rusija, SAD i Saudijska Arabija okupili su se u Buenos Ajresu gdje se održava sastanak Grupe 20 najvećih svjetskih ekonomija (G20).

Očekuje se da će se uz glavnu temu trgovinskih ratova razmatrati i naftna politika.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u četvrtak iznosila 58,09 USD, što znači da je bila 1,16 USD niža nego prethodnog dana trgovanja.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije