fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeRast berzanskih indeksa drugi dan zaredom

Rast berzanskih indeksa drugi dan zaredom

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su berzanski indeksi porasli i u utorak, nakon opreznog trgovanja, a ulagače je ohrabrio ekonomski savjetnik Bijele kuće kazavši da sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kine pruža mogućnost preokreta u trgovinskim odnosima tih zemalja.

Dow Jones ojačao je 108 bodova ili 0,44 odsto, na 24.748 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,33 odsto, na 2.682 poena, a Nasdaq indeks 0,01 odsto, na 7.082 boda, prenosi Hrportfolio.

Veći dio trgovanja ti indeksi su proveli u negativnom području, jer nije bilo vijesti koje bi podržale nastavak njihovog oporavka nakon oštrog pada prošle sedmice.

Ulagači su bili oprezni i jer je dan prije u intervjuu Wall Street Journalu predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump kazao da će nastaviti s procedurom povećanja carina sa sadašnjih deset na 25 odsto na uvoz kineskih proizvoda u vrijednosti 200 milijardi USD.

Trump je kazao i da je malo vjerovatno da će prihvatiti kineski zahtjev da se suzdrži od tog povećanja carina planiranog za 1. januar naredne godine.
Zbog toga su splasnule nade da će Trump i kineski predsjednik Xi Jinping postići dogovor već krajem ove sedmice na sastanku u Argentini na marginama sastanka grupe G20 najvećih svjetskih ekonomija.

Međutim, indeksi na Wall Streetu naglo su prešli iz negativnog u pozitivno područje nakon što je ekonomski savjetnik Bijele kuće Larry Kudlow kazao da taj sastanak u subotu predstavlja mogućnost da se okrene stranica u trgovinskom ratu.

Iako je Kudlow kazao i da je Bijela kuća razočarana dosadašnjim odgovorima Pekinga na trgovinska pitanja, na tržištu je oživjela nada da bi se tenzije između dvije najveće svjetske ekonomije mogle smanjiti.

„Nestabilnost na tržištu je posljedica komentara Larrya Kudlowa. U svim sektorima zabilježeni su osjetniji usponi i padovi cijena dionica, a pitanje carina nadvilo se nad tržište”, kazao je strateg u firmi Inverness Counsel, Tim Ghriskey.

U osam od 11 najvažnijih sektora cijene dionica su porasle, pri čemu najviše, oko jedan odsto, u zdravstvenom sektoru.

Sektori koji su najosjetljiviji na trgovinska pitanja, kao što su industrijski i rudarski, zabilježili su pad cijena, kao i energetski.

Na oprez ulagača ukazuje i ispodprosječni obim trgovanja. Na američkim berzama vlasnika je zamijenilo oko 6,8 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 7,9 milijardi.

A na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,27 odsto, na 7.016 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,4 odsto, na 11.309 poena, a pariski CAC 0,24 odsto, na 4.983 boda.

Najčitanije