fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPosebno akcentovana regionalna saradnja

Posebno akcentovana regionalna saradnja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Članstvo Crne Gore u EU imaće višestruke koristi za crnogorske građane i za stabilnost i prosperitet cijelog regiona Zapadnog Balkana, ocijenila je ministarka rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga, Naida Nišić i dodala da je poseban akcenat na regionalnoj saradnji.

Ona se na panelu u okviru foruma pod nazivom Ka usješnom proširenju EU danas u Briselu osvrnula na ključne teme koje su od značaja ne samo za Crnu Goru, već i za budućnost cijele Evrope, naglasivši da Crna Gora podržava viziju jače i ujedinjenije Evrope, te da proces proširenja EU nije samo širenje njenih granica, već i širenje osnovnih vrijednosti kao što su demokratija, vladavina prava i ljudska prava.

Nišić je na sastanku učestvovala na poziv predsjednika Evropskog i Ekonomskog i socijalnog Komiteta (EESC) Olivera Ropkea, zajedno sa državnom sekretarkom Anđelom Bašović i vršiteljkom dužnosti generalne direktorice Direktorata za EU integraciju i međunarodnu saradnju, Ivanom Šućur.

Forum o proširenju na visokom nivou otvorili su Ropke, evropski komesar za radna mjesta i socijalna prava Nikolas Schmit i evropski komesar za susjedstvo i proširenje, Oliver Varhelyi.

Nišić je govorila na panelu u okviru Foruma, uz ministra rada i socijalnog staranja Grčke, Nikia Kerameusa, državnog sekretara Ministarstva rada i socijalnog staranja Njemačke Rolfa Schmachtenberga i zamjenice ministra ekonomije, kulture i inovacija Albanije Olte Manjani.

Poseban akcenat je stavljen na značaj regionalne saradnje, pri čemu Crna Gora, kao članica NATO-a, nastoji da ima stabilizirajuću ulogu na Balkanu, te da je uspješno proširenje EU na Zapadni Balkan ključni korak ka dugoročnom miru i razvoju regiona.

“Crna Gora je na evropskom putu prepoznala važnost reformi, usvajanja evropskih propisa i standarda, kao i kontinuiranog socijalnog dijaloga i angažovanja civilnog društva. Participativan pristup je od suštinske važnosti za rješavanje izazova koji su pratili Crnu Goru tokom dugog puta ka članstvu u EU”, navela je Nišić.

Kroz aktivno učešće svih zainteresovanih strana u pregovaračkom procesu, Crna Gora je osigurala da koristi od pristupanja Evropskoj uniji budu ravnomjerno raspodijeljene među svim njenim građanima.

Crna Gora, kako se zaključuje, ostaje u potpunosti posvećena neophodnim reformama koje će omogućiti njeno pristupanje EU, uz stalnu saradnju sa evropskim partnerima te da će članstvo Crne Gore obogatiti EU i otvoriti nove mogućnosti za njene građane.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije