fbpx
NaslovnicaCrna GoraSpajić: Pristupiće se izmjeni Zakona o maloljetnicima

Spajić: Pristupiće se izmjeni Zakona o maloljetnicima

Podgorica, (MINA) – Vlada Crne Gore će pristupiti izmjenama Zakona o maloljetnicima, kako bi preciznije bili uređeni slučajevi nasilničkog ponašanja, najavio je premijer Milojko Spajić.

Iz Vlade je saopšteno da je Spajić razgovarao sa roditeljima Darisa Mujića, povrijeđenog učenika barske Gimnazije koji je 7. oktobra napadnut u školskom dvorištu.

Navodi se da je Spajić sa roditeljima učenika razgovarao o zdravstvenom stanju njihovog sina, koji je zbrinut u Kliničkom centru Crne Gore, gdje ljekari ulažu maksimalne napore za njegov oporavak.

„U ovom trenutku to je navažniji zadatak i nadam se da će iz ovog nemilog događaja Daris izaći bez posljedica”, kazao je Spajić.

Navodi se da se Darisov otac Ceno Mujić, zahvalio na podršci, navodeći da im je apsolutni prioritet zdravlje djeteta i sigurnost.

“Brine činjenica da je učenik koji mu je nanio teške povrede, iako povratnik u takvim djelima, pušten da se brani sa slobode čime se, prema riječima roditelja, šalje loša poruka”, navodi se u saopštenju.

Oni su poručili da su potrebne hitne izmjene Zakona o maloljetnicima, koji bi preciznije uredio takve i slične slučajeve.

Spajić i ministri pravde i prosvjete, nauke i inovacija Bojan Božović i Anđela Jakšić Stojanović, koji su prisustvovali sastanku, saglasni su da je potrebno razmotriti pooštravanje sankcija iako je, kako se navodi, prema postojećem zakonskom rješenju, postojao osnov za izricanje mjere zadržavanja u predmetnim okolnostima.

Sa sastanka je poručeno da će pažljivo sagledati to pitanje kako bi u saradnji sa zainteresovanom javnošću predložili izmjene zakonskog rješenja.

Spajić je kazao da država ne smije ostati nijema na vapaj roditelja zabrinutih zbog vršnjačkog nasilja u školama kakvo se dogodilo u Baru prethodne sedmice.

“Nasilničko ponašanje, učinjeno u ma kom dobu života, mora imati jasan odgovor države a naša djeca moraju biti bezbjedna i zaštićena u školi ali i van nje”, poručio je Spajić.

Na sastanku je poručeno da porodica Mujić može računati na pravnu i svaku drugu vrstu pomoći, uključujući i pojačanu zaštitu njihove bezbjednosti, i da će država pokazati da se nijedan vid nasilja neće tolerisati.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Omladinci Budućnosti sjutra gosti Trabzonspora

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Budućnosti igraće sjutra u gostima protiv turskog Trabzonspora prvu utakmicu...