fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMinistarstvo finansija radi na stvaranju fiskalne rezerve za narednu godinu

Ministarstvo finansija radi na stvaranju fiskalne rezerve za narednu godinu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija je, budući da se očekuju značajne obaveze po osnovu duga u narednoj godini, u iznosu od oko 830 miliona EUR glavnice i oko 165 miliona kamate, odgovorno pristupilo obezbjeđivanju neophodnih sredstava, odnosno stvaranju fiskalne rezerve.

Vlada je, na predlog Ministarstva finansija, dogovorila kreditne aranžmane sa Svjetskom bankom (SB), u iznosu od 80 miliona EUR i Francuskom razvojnom agencijom (AFD) i OPEC Fondom za međunarodni razvoj, od po 50 miliona EUR.

Iz Ministarstva su objasnili da je ovogodišnjim Zakonom o budžetu i Odlukom o zaduživanju definisano da se država u ovoj godini može zadužiti do 1,15 milijardi EUR. Navedena sredstva moguće je koristiti za finansiranje nedostajućih sredstava, što se prvenstveno odnosi na otplatu duga iz prethodnog perioda, finansiranje kapitalnog budžeta i stvaranje fiskalne rezerve.

„Ministarstvo je, uz saglasnost Vlade, u martu uspješno realizovalo transakciju emisije obveznica na međunarodnom tržištu kapitala, u iznosu od 750 miliona USD, odnosno 687,76 miliona EUR, nakon realizacije hedžing transakcije, koja je urađena po završetku emisije obveznica. U skladu sa tim, preostali iznos koji je moguće obezbijediti putem zaduženja u ovoj godini je oko 463 miliona EUR“, precizira se u saopštenju.

Iz Ministarstva su objasnili da dugoročni zajam za razvojne politike (DPL), koji je dogovoren sa SB, predstavlja veoma povoljan finansijski instrument koji se pruža u cilju podrške sprovođenju političkih i institucionalnih reformi, koje će podstaći ekonomski rast i smanjiti siromaštvo.

„Ovaj tip kreditnog aranžmana predstavlja podršku u oblastima kao što su ekonomski menadžment, upravljanje javnim sektorom, ljudski razvoj, infrastruktura i zaštita životne sredine, čiji je cilj stvaranje uslova za održiv razvoj i rast. Za razliku od tradicionalnih investicionih zajmova, DPL aranžmani se isplaćuju na osnovu sprovođenja specifičnih političkih mjera i reformi, a ne na osnovu završetka fizičkih investicija“, objasnili su iz Ministarstva.

Uspjeh DPL aranžmana mjeri se kroz indikatore performansi, koji se dogovaraju između zemlje zajmoprimca i kreditora. Ovi indikatori prate napredak u sprovođenju reformi.

„Pregovori o navedenom kreditnom aranžmanu su počeli prije tri godine, ali naporima Ministarstva, u svega nekoliko mjeseci, uspjeli smo da ispunimo sve zahtjeve koje je SB postavila, a koji se odnose na jačanje fiskalne discipline i podsticanje zelenog i održivog razvoja“, dodaje se u saopštenju.

Imajući u vidu složenost procedura i niz visokih kriterijumima koji su preduslov ovakvih aranžmana, u Ministarstvu su zadovoljni činjenicom da je SB prepoznala njihovu razvojnu orijentisanost i dala legitimitet partnerstvu sa Vladom.

„Takođe, podrška kredibilnih partnera, kakvi su AFD i OPEC Fond za međunarodni razvoj, podstiče da i u narednom periodu fokus našeg djelovanja bude upravo na razvojnim projektima, većoj realizaciji kapitalnog budžeta i redovnom izvršenju svih naslijeđenih obaveza po osnovu dugovanja. Svi navedeni aranžmani, u vezi kojih su pregovori završeni i čije potpisivanje očekujemo u narednim danima, sklopljeni su po povoljnijim uslovima od tržišnih, kako sa stanovištva ročnosti, tako i sa stanovištva visine kamatne stope“, saopštili su iz Ministarstva.

Cilj Vlade je, kako su poručili, da redovno izmirujući sve obaveze, stvaraju uslove za ekonomski rast i pokreću projekte koji će donijeti novu razvojnu vrijednost.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije