fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoDijaspora značajan partner u daljem razvoju Crne Gore

Dijaspora značajan partner u daljem razvoju Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Dijaspora ima ključnu ulogu u ekonomskom i društvenom razvoju Crne Gore, kazao je ministar dijaspore Mirsad Azemović na sastanku sa britanskom ambasadorkom u Podgorici, Don Meken.

Kako je saopšteno iz Ministarstva dijaspore, Azemović je upoznao Meken sa ključnim prioritetima i projektima tog novoformiranog resora.

“Poseban fokus stavljen je na projekat izrade softverskog registra crnogorske dijaspore, koji će na efikasan način omogućiti precizniju identifikaciju i evidenciju naših građana koji žive i rade u inostranstvu”, navodi se u saopštenju.

Azemović je naglasio strateški značaj tog projekta, jer će omogućiti bolju povezanost i saradnju sa crnogorskom dijasporom, što je jedan od ključnih prioriteta Vlade Crne Gore.

U kontekstu daljeg razvoja, Azemović je istakao važnost stvaranja povoljnog investicionog ambijenta i promocije inovativnih poslovnih modela koji bi motivisali povratak iseljenika u Crnu Goru.

„Želimo da kapital, znanje i iskustvo koje naši ljudi u dijaspori posjeduju bude investirano u našu domovinu. Prepoznajemo ogromne prirodne potencijale Crne Gore kao atraktivne destinacije za ulaganja i vjerujemo da dijaspora ima ključnu ulogu u ekonomskom i društvenom razvoju naše zemlje“, rekao je Azemović.

On je naglasio da Ministarstvo dijaspore u potpunosti podržava i promoviše evroatlantske vrijednosti, kao i da će nastaviti sa aktivnim radom na jačanju veza sa crnogorskom dijasporom.

Meken je, kako je saopšteno, istakla važnost rada Vlade sa dijasporom i značaj inicijativa koje imaju za cilj rješavanje uzroka odlaska građana iz matične zemlje.

Ona je naglasila važnost sinhronizovanih napora cijele Vlade Crne Gore u daljem unapređenju ključnih sektora.

“Meken je ukazala na dinamičnu političku i ekonomsku situaciju u zemlji, ali i na brojne mogućnosti za napredak, izražavajući podršku Azemoviću i njegovom timu u realizaciji budućih ciljeva Ministarstva”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva dijaspore su poručila da nastavljaju sa sprovođenjem svojih strateških ciljeva usmjerenih na unapređenje i stvaranje povoljnog investicionog okruženja u Crnoj Gori, prepoznavši značaj dijaspore kao značajnog partnera u daljem ekonomskom i društvenom razvoju Crne Gore.

Sastanku je prisustvovao i državni sekretar Ministarstva dijaspore, Adel Omeragić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije