fbpx
NaslovnicaCrna GoraRaičević: Zahtijevam odgovornost za kontinuirano trovanje građana Bara

Raičević: Zahtijevam odgovornost za kontinuirano trovanje građana Bara

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević pozvao je nadležne organe da se hitno i ozbiljno pozabave problemom zagađenja u području Luke Bar i da građanima što prije ponude konkretne odgovore i održiva rješenja.

Raičević je kazao da su mjerenja koja je objavio CETI potvrdila da je još prošle godine u okruženju Luke Bar koncentracija olova bila veoma visoka, a arsena čak deset puta veća u odnosu na propisanu vrijednost.

“O tome nas nadležna Agencija za zaštitu životne sredine tek sada obavještava, a saznajemo da je i Institut za javno zdravlje preporučio i zatvaranje izvora zagađenja, i sve to tek nakon što je kod 58 radnika potvrđen povišen nivo olova u krvi i ozbiljno im ugroženo zdravlje”, naveo je Raičević.

On je naglasio da, sa pozicije prvog čovjeka lokalne uprave, ali i kao zabrinuti građanin, zahtijeva od nadležnih državnih organa da se hitno i ozbiljno pozabave tim problemom i građanima Bara što prije ponude konkretne odgovore, a nakon toga i održiva rješenja.

“Opština Bar biće podrška svakom takvom djelovanju i rješavanju ove problematike”, poručio je Raičević.

On je naglasio da je veoma zabrinut zbog saznanja da su građani Bara, kako je naveo, u kontinuitetu trovani.

“A da je sve to neko pokušao da zataška, stavljajući zdravlje i živote građana u drugi plan”, dodao je Raičević.

Prema njegovim riječima, očigledno je neko “od silnog politikanstva” zaboravio da je ljudski život najvažniji i iznad svake politike.

“Odgovornost svih na rukovodećim pozicijama u preduzećima koja obavljaju pretovar tereta u Luci Bar, ali i nadležnih državnih institucija, je negdje zakazala i omogućila da se ovo kontunirano trovanje sakriva duže od godinu dana od očiju javnosti”, rekao je Raičević.

On je poručio da će za to neko morati da odgovara i pruži odgovore građanima Bara i njihovim porodicama.

Raičević je podsjetio da je, sa nivoa lokalne uprave, početkom prošle godine, odmah po saznanju da ovaj problem može da ugrozi živote mještana u blizini Luke, pokrenuta diskusija na sjednici Skupštine Opštine Bar.

Kako je dodao, delegacije Opštine i Skupštine Opštine posjetile su Luku Bar i upozorile rukovodstvo na pritužbe mještana i potencijalno ugrožavanje njihovog zdravlja praškastim materijama.

“Sa ove distance potvrđuje se, nažalost, najgora slutnja koju su nam građani tada iskazali”, naveo je Raičević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije