fbpx
NaslovnicaCrna GoraKraksi: Imamo obavezu da podržimo prosperitetne zemlje

Kraksi: Imamo obavezu da podržimo prosperitetne zemlje

Podgorica, (MINA) – Evropa je napravila veliko kašnjenje u smislu odlaganja procesa proširenja Evropske unije (EU), ocijenila je predsjednica Odbora za vanjske poslove Senata Italije, Stefania Kraksi, navodeći da treba podržati prosperitetne zemlje.

Ona je danas razgovarala sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem, koji boravi u posjeti Italiji.

Kraksi je, kako je saopšteno iz Skupštine, rekla da je parlamentarna diplomatija izuzetno važna i da Italija nema nikakvu drugu agendu i da je na strani Crne Gore.

„Evropa je napravila veliko kašnjenje u smislu odlaganja procesa proširenja. Imamo obavezu da podržimo prosperitetne zemlje, naročito zbog toga što se suočavamo sa velikim izazovima – zato moramo raditi zajedno“, poručila je Kraksi.

Navodi se da je Mandić upoznao Kraksi sa dostignućima Skupštine Crne Gore, posebno o dobijanju Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila.

On je dodao da je fokus Crne Gore na zatvaranju pregovaračkih poglavlja – prava intelektualne svojine, informaciono društvo i mediji, preduzetništvo i industrijska politika i spoljna, bezbjednosna i odbrambena politika.

Mandić je naveo da Crna Gora ima ambiciozan plan da zatvori sva pregovaračka poglavlja do kraja 2026. godine, i da će onda punopravno članstvo zavisiti od zemalja EU, gdje Crna Gora računa na snažnu podršku Italije.

On je rekao da taj poduhvat, kojem su parlamentarna većina i Vlada u potpunosti posvećeni, treba da rezultira ulaskom Crne Gore u EU 2028. godine, tokom italijanskog predsjedavanja.

To bi, kako je dodao, bio simboličan korak za budućnost Zapadnog Balkana i Italije.

Kako je saopšteno, Mandić je upoznao Kraksi da je na sastanku u četvrtak sa predsjednikom Predstavničkog doma parlamenta Italije Lorencom Fontanom dogovorena saradnja između tog Doma i Skupštine Crne Gore.

Navodi se da je Mandić izrazio želju da takvu vrstu saradnje crnogorska Skupština ima i sa italijanskim Senatom.

Iz Skupštine su rekli da je Manidć otvorio i temu otvaranja kancelarije Evropskog parlamenta (EP) za Zapadni Balkan u Podgorici, koja bi, kako je rekao, bila ključna za jačanje veza sa EU.

„I u tom kontekstu izrazio očekivanje da će Crna Gora imati snažnu podršku od italijanskih kolega u EP da pomognu da se ta ideja realizuje, s obzirom na činjenicu da Crna Gora daleko prednjači u procesu pristupanja EU“, kaže se u saopštenju.

Mandić je kazao da je njegov posao da Crna Gora uspravljena uđe u EU, „a ne na koljenima, kao što bi to neki poželjeli“.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije