fbpx
NaslovnicaCrna GoraPosvećenost pješadijske čete doprinijela jačanju ugleda države

Posvećenost pješadijske čete doprinijela jačanju ugleda države

Podgorica, (MINA) – Posvećenost, požrtvovanost i efikasnost Prve pješadijske čete Vojske Crne Gore (VCG) na međunarodnoj vježbi u Njemačkoj doprinijela je jačanju ugleda države, kazao je ministar odbrane Dragan Krapović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Krapović i načelnik Generalštaba VCG Zoran Lazarević svečano su u kasarni “Milovan Šaranović” u Danilovgradu dočekali pripadnike Prve pješadijske čete prvog pješadijskog bataljona VCG.

Iz tog Vladinog resora rekli su da su pripadnici Prve pješadijske čete na međunarodnoj vježbi “Saber Junction” u Njemačkoj, od domaćih i NATO ocjenjivača, dobili pozitivnu ocjenu borbene spremnosti.

Krapović je, kako se navodi, naglasio da je posvećenost, požrtvovanost i efikasnost Prve pješadijske čete doprinijela jačanju ugleda Crne Gore.

Prema njegovim riječima, angažovanje pripadnika pješadijske čete je potvrda da VCG može, rame uz rame, da realizuje najkompleksnije taktičke zadatke sa NATO saveznicima Crne Gore.

„Dobar glas se daleko čuje, pa su ocjene vaših operativnih sposobnosti na toj vojnoj vježbi došle direktno od naših saveznika, a ne samo od vaših pretpostavljenih”, istakao je Krapović.

On je kazao da je ponosan što su pripadnici VCG izvršili zadatke rame uz rame sa pripadnicima najsavremenijih savezničkih oružanih snaga, uprkos izazovima sa kojima se susreću.

“Budite sigurni da, zajedno sa svojim timom saradnika, radim na tome da što više unaprijedimo vaš standard, po svim ovim pitanjima“, poručio je Krapović.

Ministarstvo odbrane, kako je rekao, uradiće sve što je potrebno da unaprijedi životni standard pripadnika VCG, kao preduslov za obezbjeđivanje daljih nesmetanih uslova za njihovu obuku, jer su pokazali da u njih vrijedi ulagati.

Krapović se, kako je saopšteno iz Ministarstva, obratio i novim mladim oficirima VCG, koji su završili prestižne svjetske vojne akademije.

On je istakao da biti crnogorski oficir predstavlja više od nošenja čina i uniforme.

“Od vas se očekuje da budete uzor svojim vojnicima, ali i svojoj zajednici. Nosite sa sobom ogromnu odgovornost, jer lideri ne vode samo u trenucima kada sve ide po planu, već i kada su pred nama izazovi i neizvjesnosti”, rekao je Krapović.

On je naglasio da je uloga oficira da svojim primjerom ulivaju povjerenje, sigurnost i motivaciju onima koji ih prate.

Iz Ministarstva odbrane su saopštili da su na ceremoniji učestovali i novoproizvedeni podoficiri VCG, kao i njihove kolege oficiri i podoficiri koji su dobili viši čin.

Krapović je kazao da su oni svojim radom, trudom i disciplinom dokazali da zaslužuju ovu čast.

„Svaki čin koji nosite predstavlja rezultat vaše upornosti, odgovornosti i profesionalizma, ali i obavezu da nastavimo dalje, još spremniji i posvećeniji zadacima koji su pred nama”, poručio je Krapović.

On je naglasio da je njihovo unapređenje dokaz da vojni sistem funkcioniše na principima meritokratije i pravde.

“Danas ste unapređeni svi vi koji ste ispunili potrebne uslove, bez izuzetka“, kazao je Krapović.

To, kako je rekao, pokazuje da trud, zalaganje i profesionalnost ne prolaze neprimijećeno.

„Svako ko radi predano, ko se razvija i unapređuje svoje vještine, može očekivati priznanje i napredak. Ovaj sistem vrijednosti je temelj naše Vojske, i mi ćemo nastaviti da ga održavamo kao takvog”, naveo je Krapović.

Lazarević je poručio da je ponosan što su pripadnici Prve pješadijske čete učestvovali na važnoj NATO vježbi, kao što je “Saber Junction 24”.

“Ova jedinica je, za vrlo kratko vrijeme, uspjela da se pripremi, a njena komanda, uz podršku Ministarstva odbrane i Generalštaba, da omogući da borave u Njemačkoj, u uslovima koji simuliraju ratne, kao i da postignu takve rezultate da je više komandanata savezničkih snaga tražilo upravo njih u svojim sastavima”, istakao je Lazarević.

Iz Ministarstva su rekli da je ceremonija bila prilika i za predstavljanje nove vježbovno-terenske uniforme VCG, koju je izradila renomirana italijanska kompanija Beretta.

“Ona predstavlja korak naprijed u modernizaciji opreme pripadnika VCG, omogućavajući bolju zaštitu i udobnost vojnicima na terenu“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva odbrane su naveli da je predstavljeno 30 novih lakooklopnih vozila JLTV Oshkosh, bespilotne letjelice Belin V, kao i nova pumpna stanica unutar kasarne “Milovan Šaranović”.

„Ta sredstva i oprema predstavljaju značajnu nadogradnju u tehničkim kapacitetima VCG, čime će se dodatno unaprijediti operativna spremnost i sposobnost izvođenja različitih vojnih zadataka“, kaže se u saopštenju.

Krapović je zaključio da će VCG nastaviti sa intenzivnim procesom modernizacije i unapređenja svojih kapaciteta, u cilju održavanja visoke borbene spremnosti i interoperabilnosti sa NATO savezom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije