fbpx
NaslovnicaCrna GoraGvozdenović: Skupština i Vlada namjeravaju i dalje da skrivaju informacije

Gvozdenović: Skupština i Vlada namjeravaju i dalje da skrivaju informacije

Podgorica, (MINA) – Crna Gora dočekuje još jedan Međunarodni dan slobodnog pristupa informacijama ignorišući pravo građana na informacije i bez valjanog zakona, ocijenila je zamjenica izvršnog direktora Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milena Gvozdenović.

Ona je kazala da Skupština i Vlada i dalje namjeravaju da skrivaju informacije i ne žele da država dobije adekvatan Zakon o slobodnom pristupu informacijama.

„To nam potvrđuje činjenica da izmjene ovog zakona ne dolaze na dnevni red već duže vrijeme, dok skoro više od decenije svjedočimo brojim propustima i neradu u ovoj oblasti“, navela je Gvozdenović u saopštenju.

Ona je rekla da, dok Vlada i parlament uporno ignorišu taj sve veći problem, građani, nevladine organizacije i mediji ostaju u mraku, a to da li će javnost dobiti neku bitnu informaciju iz vlasti zavisi od volje pojedinaca.

Prema riječima Gvozdenović, institucije i dalje mogu od očiju javnosti nesmetano sakriti svaku informaciju koju žele.

Ona je kazala da su se, u prethodne četiri godine, u Crnoj Gori promijenile tri vlade i da je svaka imala šansu da ispravi propuste i nerad prethodnika u ovoj oblasti.

“Ali svaka od njih je ovu šansu propustila. Svaka nova vlada deklarativno se zalagala za unapređenje prava na slobodan pristup informacijama, ali u stvarnosti do tog unapređenja nije došlo”, istakla je Gvozdenović.

Umjesto unapređenja, kako je kazala, organi vlasti nastavljaju da se ponašaju kao da nijesu odgovorni nikome i proizvoljno objavljuju čak i one informacije koje zakoni propisuju da moraju biti javne.

“Iz svega navedenog jasno je da se stanje u oblasti slobodnog pristupa informacijama u Crnoj Gori pogoršava jer je stadijum stagniranja već odavno za nama”, dodala je Gvozdenović.

Ona je kazala da CDT poziva Vladu i parlament da hitno pokrenu izmjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama sa mrtve tačke i prekinu pogubnu praksu skrivanja informacija od javnosti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

montenegro prajd, podgorica, lgbt

Traže usvajanje zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja

Podgorica, (MINA) - Učesnici današnje Povorke ponosa „Montenegro Prajd” zatražili su usvajanje zakona o...
berza

Indeksi u zelenom