fbpx
NaslovnicaGlavna vijestRadovi na auto-putu počinju naredne godine

Radovi na auto-putu počinju naredne godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Radovi na drugoj dionici auto-puta počeće naredne godine, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Vlade, Milojka Spajića.

„Imajući u vidu da se u javnosti pojavila informacija da radovi na izgradnji druge dionice autoputa počinju tek 2026. godine, u cilju objektivnog informisanja javnosti obavještavamo da je riječ o neistini, te da će radovi na drugoj dionici, kako je i ranije saopšteno, početi naredne godine“, navodi se u saopštenju.

Naime, nakon završetka tendera koji je raspisala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), potpisivanjem ugovora i uvođenjem izvođača u posao, počinju radovi u skladu sa procedurom po Žutom fidiku.

„Odnosno, tokom naredne godine izvodiće se pripremni i prethodni radovi, geotehnička istraživanja i geodetska snimanja, izrada pristupnih puteva gradilištu, formiranje i izgradnja kampova, formiranje laboratorija za testiranje, krčenje šume, izmještanje instalacija, izrada Glavnog projekta i potrebnih elaborata. Sve ove aktivnosti ulaze u planirani i ugovoreni period izgradnje od pet godina“, dodaje se u saopštenju.

Takođe, kako su objasnili, svi planovi Monteputa usaglašeni su sa resornim Ministarstvom saobraćaja i Vladom, kao i sa procedurama EBRD-a.

„Podsjećamo, radovi na izgradnji druge dionice auto-puta počeće tokom naredne godine, imajući u vidu da je, u odnosu na prvobitni plan Vlade da od sopstvenih sredstava započne ovaj projekat, EBRD donijela odluku da podrži njegovu realizaciju – što podrazumijeva primjenu EBRD procedura pa samim tim i odlaganje početka radova za nekoliko mjeseci od prvobitno planiranog“, dodaje se u saopštenju.

EBRD će ovaj projekat finansirati sa kreditom od oko 200 miliona EUR po najpovoljnijim uslovima, dok je Evropska unija (EU) obezbijedila bespovratna sredstva u iznosu od 100 miliona EUR.

„Molimo medije da u cilju objektivnog informisanja građana, sve informacije vezane za međunarodne tendere i projekte od javnog interesa prethodno provjere sa nadležnim institucijama i kompanijama koje sprovode projekte, odnosno u slučaju auto-puta sa kompanijom Monteput“, zaključili su iz Kabineta predsjednika Vlade.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije