fbpx
NaslovnicaCrna GoraStomatološka zaštita djece sa autizmom nije na zadovoljavajućem nivou

Stomatološka zaštita djece sa autizmom nije na zadovoljavajućem nivou

Podgorica, (MINA) – Djeca i adolescenti sa autizmom u Crnoj Gori pod stalnim su rizikom od bolesti zuba i potpornog aparata zuba, zbog nedostupnosti pravovremenih stomatoloških usluga.

To je pokazalo istraživanje „Dostupnost stomatoloških usluga djeci sa autizmom u Crnoj Gori“, koje je sproveo Sindikat doktora medicine Crne Gore (SDMCG).

U saopštenju SDMCG navodi se da stomatološka zdravstvena zaštita djece i adolescenata sa autizmom u Crnoj Gori nije na zadovoljavajućem nivou.

Kako se dodaje, istraživanje je pokazalo da su duge liste čekanja na stomatološke usluge, nedostupnost kratkotrajne inhalacione sedacije kao metode kontrole bola i protokola po kojima bi postupalo medicinsko osoblje, nemogućnost dobijanja usluge u mjestu stanovanja, samo neki od problema sa kojima se suočavaju djeca i adolescenati sa autizmom i njihovi roditelji.

Predsjednica SDMCG Milena Popović Samardžić, predstavljajući rezultate istraživanja, navela je da je cilj analize bio da se ispita da li je postojeća zdravstvena zaštita, sa posebnim naglaskom na stomatološke usluge, jednako dostupna svim kategorijama društva, posebno djeci sa poremećajima iz autističnog spektra (ASD).

Ona je kazala da je u istraživanju učestvovalo 50 roditelja djece koja žive sa autizmom.

Popović Samardžić je upozorila da, uprkos propisanoj regulativi, roditelji/staratelji osoba sa autizmom u Crnoj Gori prijavljuju brojne poteškoće na tom putu i vrlo malo konkretnih reakcija države da se navedene poteškoće prevaziđu.

„Rezultati ankete su pokazali da se stomatološke usluge koje zahtijevaju uvođenje u opštu endotrahealnu anesteziju čekaju i do šest mjeseci, a u nekim slučajevima čak i godinu“, rekla je Popović Samardžić.

Prema njenim riječima, o urgentnosti problema govori i podatak da u Crnoj Gori nije dostupna inhalaciona sedacija kao metoda kontrole bola u radu sa djecom.

Popović Samardžić je navela da je još jedna otežavajuća okolnost to što se stomatološke usluge u uslovima opšte anestezije za djecu sa autizmom pružaju jedino u Stomatološkoj poliklnici Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) u Podgorici.

Dugo čekanje na dobijanje stomatoloških usluga, prema njenim riječima, nije jedini problem o kojem ispitanici govore.

„Ne postoje protokoli po kojima bi postupalo medicinsko osoblje kada je u pitanju ova ranjiva populacija“, naglasila je Popović Samardžić.

Kako je dodala, nedostatak ciljane edukacije, treninga i znanja o autizmu od strane medicinskih radnika, zajedno sa poremećajima ponašanja koji ovi pacijenti mogu iskusiti, doprinose nevoljnosti nekih stomatoloških zdravstvenih radnika da liječe osobe sa autizom.

„Pri nacionalnom Centru za rani razvoj (nekadašnji Centar za autizam) u KCCG, ne postoji Savjetovalište za oralnu higijenu sa stomatološkom ambulantom za sprovođenje preventivo-profilaktičkih mjera i pripremu pacjenata sa autizmom za saradnju sa stomatologom“, navela je Popović Samardžić.

Roditelji, kako je rekla, tvrde da, osim na stomatološke, dugo čekaju i na termin kod psihijatra, ginekologa i drugih specijalista, zbog čega su često prinuđeni da pomoć potraže u susjednim državama.

Popović Samardžić je kazala da je više roditelja istaklo da se ne mogu oslanjati ni na privatnu praksu gdje ne postoje uslovi za pružanje zdravstvene usluge djeci sa invaliditetom.

„Zbog svega navedenog potrebno je ojačati stomatološku praksu koja će biti dostupna ranjivim kategorijama“, kazala je Popović Samardžić.

Prema njenim riječima, poželjno bi bilo pri nacionalnom Centru za rani razvoj otvoriti Savjetovalište za oralnu higijenu sa stomatološkom ambulantom za sprovođenje preventivo-profilaktičkih mjera i pripremu pacjenata sa autizmom za saradnju sa stomatologom.

Kako je dodala Popović Samardžić, preporučuje se i otvaranje i prilagođavanje školskih ambulanti za rad sa djecom sa autizmom ili osnivanje tri regionalna centra za pružanje stomatoloških usluga djeci sa ASD.

„U sjevernoj i južnoj regiji Crne Gore nije obezbijeđena stomatološka zaštita pri zdravstvenim ustanovama sekundarnog i tercijarnog nivoa za pacijente sa autizmom“, kazala je Popović Samardžić, dodajući da to pacijente tih regija stavlja u diskriminisan položaj u odnosu pacijente centralne regije.

Popović Samardžić je rekla da treba formirati više stomatoloških centara na teritoriji cijele države, u kojima bi se obavljale stomatološke intervencije u opštoj anesteziji.

Marija Antunović sa stomatološkog odsjeka Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore naglasila je značaj blagovremene i sveobuhvatne primjene preventivno-profilaktičkih mjera.

Ona je istakla da su, prema podacima Fonda za zdravstveno osiguranje iz prošle godine, preventivne mjere u stomatološkoj zdravstvenoj zaštiti zastupljene sa svega četiri odsto, što je, kako smatra, nedopustivo mali obim.

„Prevencija zubnog karijesa je jednostavna, bezbjedna, bezbolna, jeftina i efikasna mjera očuvanja oralnog zdravlja. Zbog toga se ovom segmentu stomatološke zdravstvene zaštite mora dati prioritet, naročito u stomatološkom radu sa 430 djece sa ASD u Crnoj Gori“, rekla je Antunović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije