fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDodijeljena Zelena nagrada CBCG za ovu godinu

Dodijeljena Zelena nagrada CBCG za ovu godinu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zelena nagrada Centralne banke (CBCG) za ovu godinu, za najbolji akademski rad iz oblasti uticaja klimatskih promjena na finansijski sistem, uručena je danas povodom Dana ekološke države Crne Gore.

Iz CBCG je saopšteno da je nagrada u iznosu od tri hiljade EUR pripala Marini Marković, za rad Uloga centralne banke u borbi sa klimatskim promjenama i očuvanju finansijske stabilnosti.

Nagradu je dobitnici, na svečanoj dodjeli, uručila guvernerka CBCG, Irena Radović, istakavši da je Zelena nagrada samo jedan od koraka ka podsticanju promjene razmišljanja i stvaranju ambijenta u kojem će zelena ekonomija postati temelj za budući rast i razvoj Crne Gore.

„Prelazak na zelenu ekonomiju je transformacija prema pametnom, inkluzivnom i održivom razvoju, uz istovremeno smanjenje potrošnje ograničenih resursa. Primarna uloga CBCG u ovom procesu je da stvori uslove za ozelenjavanje bankarskog sektora, kroz širenje ponude inovativnih i održivih finansijskih proizvoda, kao ključnih za put ka održivoj ekonomiji, ali i stvaranje sistemskog pristupa i prenošenja našeg okvira djelovanja na sve ostale segmente sistema”, kazala je Radović.

Ona je naglasila da CBCG nastoji da aktivno doprinosi jačanju svijesti o značaju zelene ekonomije.

„Zelena nagrada je dio palete aktivnosti koje CBCG sprovodi u procesu tranzicije crnogorske ekonomije ka zelenoj i održivijoj i dio je unapređenja našeg regulatornog okvira i načina funkcionisanja same institucije, ali takođe i dio šire poruke društvu da CBCG nije posvećena samo prepoznavanju izazova i njihovom rješavanju, već i davanju doprinosa razvoju cjelokupne održivije ekonomije“, navela je Radović.

Zelena nagrada CBCG je inicijativa pokrenuta sa ciljem afirmacije odgovornog odnosa prema izazovima klimatskih promjena i stimulisanja naučne ekonomske misli u ovoj oblasti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

cedis

Dio Nikšića u nedjelju bez struje

Podgorica, (MINA) – Dio Nikšića biće u nedjelju više sati bez struje, zbog radova...