fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi porasli dok se čeka sjednica Fed-a

Indeksi porasli dok se čeka sjednica Fed-a

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, jer se ulagači nadaju da će čelnici američke centralne banke na sjednici ove sedmice oštro smanjiti kamatne stope.

Dow Jones ojačao je 0,55 odsto na 41.622 boda, dok je S&P 500 porastao 0,13 odsto na 5.633 poena. Nasdaq indeks oslabio je 0,52 odsto na 17.592 boda.

Od 11 najvažnijih sektora S&P indeksa, u njih devet cijene dionica su porasle, dok su najviše pale u tehnološkom sektoru, skoro jedan odsto, prenosi Hrportfolio.

Zbog pritiska na taj sektor, Nasdaq je jedini od najvažnijih indeksa završio u minusu.

Pritom je među najvećim gubitnicama bila dionica Apple-a, s padom cijene 2,8 odsto, nakon vijesti da je potražnja za posljednjim modelima te kompanije iPhone 16 manja nego što se očekivalo.

Trgovalo se oprezno, uoči sjednice čelnika američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed).

Sasvim je sigurno da će Fed sjutra smanjiti kamatne stope, prvi put nakon višegodišnjeg vođenja restriktivne monetarne politike.

No, veliko je pitanje hoće li ih smanjiti 0,25 ili 0,5 procentnih poena.

Donedavno se na tržištu očekivalo smanjenje od 0,25 procentnih poena, s obzirom na to da inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ne popušta tako brzo kao što su se ulagači nadali.

No, posljednjih dana zaredali su se napisi da se dio čelnika Feda zalaže za oštriji rez od 0,5 procentnih poena i da je ishod sjednice neizvjestan.

A na većini evropskih berzi cijene dionica su pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je neznatno na 8.278 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,35 odsto na 18.633 poena, a pariski CAC 0,21 odsto na 7.449 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije