fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa unapređenje postrojenja za proizvodnju medicinskog kiseonika 1,55 miliona EUR

Za unapređenje postrojenja za proizvodnju medicinskog kiseonika 1,55 miliona EUR

Podgorica, (MINA) – Crna Gora osigurala je donaciju od preko 1,55 miliona EUR za unapređenje postrojenja za proizvodnju kiseonika u Kliničkom centru (KCCG), saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Kako se navodi, taj novac, obezbijeđen kroz saradnju Ministarstva zdravlja i Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, omogućava postizanje lokalnih standarda čistoće medicinskog kiseonika od 99,5odsto ± 0,2 odsto.

Iz Ministarstva zdravlja su kazali da će realizacijom donacije biti značajno ojačani kapaciteti zdravstvenog sistema.

„Posebno u osiguravanju stabilnih zaliha medicinskog kiseonika visoke čistoće, što je od ključnog značaja za liječenje pacijenata u kritičnim stanjima, svakodnevne operacije i hitne intervencije“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je zahvaljujući aktivnoj ulozi Ministarstva zdravlja, koje je iniciralo i koordinisalo saradnju, Crna Gora još jednom demonstrirala posvećenost jačanju zdravstvenog sistema.

Iz Ministarstva su rekli da su, kroz strateško partnerstvo s Globalnim fondom, uspjeli da osiguraju značajnu podršku, koja će omogućiti ne samo unapređenje infrastrukture, već i dugoročno osigurati adekvatne zalihe medicinskog kiseonika, ključnog za očuvanje zdravlja i života pacijenata.

„Ova saradnja je primjer efikasnog djelovanja i uspješnog privlačenja međunarodnih sredstava u cilju unapređenja zdravstvene zaštite u Crnoj Gori“, naveli su iz Ministarstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije