fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi stagnirali u opreznom trgovanju

Indeksi stagnirali u opreznom trgovanju

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu se u utorak trgovalo oprezno dok ulagači čekaju vijesti koje bi mogle usmjeriti tržište, pa berzanski indeksi nijesu značajnije oscilirali.

Dow Jones oslabio je 0,22 odsto na 36.124 boda, dok je S&P 500 skliznuo neznatno na 4.567 poena. Nasdaq indeks ojačao je 0,31 odsto na 14.229 bodova, prenosi Hrportfolio.

U novembru je S&P 500 indeks skočio gotovo devet odsto, zahvaljujući slabljenju inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), zbog čega su ulagači uvjereni da je američka centralna banka završila ciklus zaoštravanja monetarne politike i da će uskoro početi da smanjuje kamate.

No, posljednjih dana trguje se oprezno, jer je tržište u vrlo kratkom periodu poraslo vrlo snažno.

„Fed je vjerovatno završio s povećanjem kamata, pa je sada najvažnije pitanje kada će početi da ih smanjuje”, rekao je strateg u firmi CFRA Research, Sam Stovall.

Optimističniji analitičari procjenjuju da bi Fed mogao početi da labavi monetarnu politiku već u martu, dok oni realniji to očekuju polovinom naredne godine.

No, to će zavisiti od kretanja inflacije i ekonomije u narednim mjesecima.

Jedan od putokaza biće izvještaj o zapošljavanju u SAD-u u novembru, koji će biti objavljen u petak.

Ako se nastavi usporavanje rasta zapošljavanja i plata, to bi značilo da bi inflacioni pritisci narednih mjeseci mogli dodatno da popuste, pa Fed ne bi imao razloga za dalje zaoštravanje monetarne politike.

„Kako kamatne stope rastu, a potražnja slabi, kompanije više ne zapošljavaju toliko kao prije, a to je ono što Fed želi”, objasnio je Stovall.

No, ako se pokaže da su zapošljavanje i plate značajnije porasli, tržište dionica moglo bi se naći pod pritiskom, jer bi to značilo da bi kamate mogle ostati na povišenim nivoima duže nego što se ulagači nadaju.

A na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,31 odsto na 7.489 bodova, no frankfurtski DAX ojačao je 0,78 odsto na 16.533 poena, a pariski CAC 0,74 odsto na 7.386 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije