fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pali nakon poruka Fed-a

Indeksi pali nakon poruka Fed-a

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi pali, nakon što je američka centralna banka poručila da bi zbog visoke inflacije kamate mogle ostati visoke duže nego što se očekivalo.

Dow Jones oslabio je 0,22 odsto na 34.440 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,94 odsto na 4.402 poena, a Nasdaq indeks 1,53 odsto na 13.469 bodova.

Kao što se očekivalo, čelnici Federalnih rezervi (Fed) ostavili su nakon dvodnevne sjednice ključne kamatne stope nepromijenjene, prenosi Hina.

No, većina njih procjenjuje da će zbog povišene inflacije do kraja godine biti potrebno još jednom povećati kamate, za 0,25 procentnih poena, u rasponu od 5,5 odsto do 5,75 odsto.

Prognoze čelnika Fed-a pokazuju, pak, da bi se kamate mogle zadržati na povišenim vrijednostima duže nego što se očekivalo.

Procjenjuju, naime, da je naredne godine moguće smanjenje kamata u dva navrata, dva manje nego što su očekivali u oktobarskim procjenama. Tako bi se naredne godine kamata snizila za ukupno 0,5 procentnih poena, na 5,1 odsto.

Inflacija popušta, ali nedovoljno brzo. Tako bi, procjenjuju čelnici Fed-a, inflacija do kraja godine mogla pasti na 3,3 odsto, nižu vrijednost nego što se očekivalo u oktobarskim procjenama, no i dalje znatno iznad Fed-ove planirane vrijednosti od dva odsto. Na tu planiranu vrijednost inflacija bi mogla pasti tek 2026. godine.

Ekonomija je i dalje snažna, pa je smanjen rizik od recesije. Procjenu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini Fed je povećao na 2,1 odsto, što je dvostruko više u odnosu na prethodne procjene. Naredne bi se godine rast usporio na 1,5 odsto.

Stopa nezaposlenosti trebalo bi da u ovoj godini iznosi 3,8 odsto, dok se prije očekivalo 4,1 odsto.

Na konferenciji za medije, predsjednik Fed-a, Jerome Powell, kazao je da je postignut napredak u borbi s inflacijom, ali da bi stopa trebalo da bude još niža da bi se moglo reći da je inflacija savladana.

„Fed zapravo i nije zaljuljao čamac. Poručio je da je ekonomija snažna i smanjio procjene o broju rezova kamata naredne godine, što navodi na zaključak da će se kamate vjerovatno zadržati na povišenim vrijednostima duži period”, rekao je strateg u firmi Carson Group, Ryan Detrick.

Nakon nestabilnog trgovanja, berzanski indeksi su u srijedu trgovanje završili u minusu, najviše zbog pada cijena dionica velikih tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Microsoft i Nvidia.

A na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,93 odsto na 7.731 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,75 odsto na 15.781 poena, a pariski CAC 0,67 odsto na 7.330 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije