fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić: Vlada ponosna na učinak u prvih 100 dana rada

Krivokapić: Vlada ponosna na učinak u prvih 100 dana rada

Podgorica, (MINA) – Vlada može biti ponosna na ono što je uradila u prvih 100 dana, ocijenio je premijer Zdravko Krivokapić, navodeći da su očekivanja jedno, a mogućnosti drugo.

Krivokapić je na konferenciji za novinare povodom 100 dana rada Vlade kazao da su brojni primjeri koji ukazuju na neodgovoran i nemaran odnos prethodnih vlada prema građanima.

On je rekao da je mjera funkcionisanja Crne Gore svedena na nepotizam, koji je na svakom koraku.

Krivokapić je kazao da je politička korupcija u pravosuđu doživjela epilog.

“Svi građani znaju da je afera snimak takva da možemo da konstatujemo da neko nije uradio posao kako je trebalo. Za to nije kriva ni Vlada, ni Skupština, nego pravosudni sistem koji je osmišljen tako da nekog brani, a nekog unaprijed kažnjava”, ocijenio je Krivokapić.

Govoreći o epidemiji izazvanoj koronavirusom, Krivokapić je kazao da su najveći heroji zdravstveni radnici.

“Zato im dugujemo zahvalnost, jer neumorno pokušavaju da spasu svaki ljudski život”, poručio je Krivokapić.

On je ocijenio da je slabost Vlade nepotpuna podrška onih koji su je glasali, dodajući da je jedinstven slučaj u zadnjih 30 godina da najveći oponenti Vlade dolaze iz onog dijela koji je sad pozicija.

„To je neprirodno, i u takvim uslovima ova Vlada je uspjela da ostvari određene rezultate”, rekao je Krivokapić

Prema njegovim riječima, Vlada pokušava da bude transparenta.

“U ovih 100 dana ne možete da pronađete jedan jedini cent korupcije. Ova Vlada želi preobražaj Crne Gore koja će obezbijediti prosperitet svih”, poručio je Krivokapić.

On je rekao da je cilj Vlade da Crna Gora spremna dočeka turističku sezonu, i da će se potruditi da 35 odsto stanovništa bude vakcinisano do sredine juna.

Kako je naveo, Vlada ima izuzetnu podršku međunarodne zajednice od trenutka kada je on bio pozvan da bude gost u Briselu.

“Međunarodna zajednica prepoznaje da je ova Vlada istinski opredijeljena ka evropskom putu”, istakao je Krivokapić.

Govoreći o diplomatiji, one je rekao da je zakonom definisano da samo 30 odsto političara i stručnjaka mogu da budu diplomate, i da Vlada želi da promijeni „odnos karijernih diplomata i ovih drugih”.

Krivokapić je kazao da je razočaran kadrovskim rješenjima koja dobijaju i analiziraju na sjednicama Vlade.

On je istakao da je opredjeljenje ove Vlade kompetencija, „jer ako je ona ekspertska, valjda i drugi treba da budu slični njima“.

„Ja razumijem stavove partija i da još nijesmo odmakli od ključnog elementa, a to je da je sve ovo radi nečijeg glasa. Ako to zajednički ne promijenimo onda ćemo teško uspjeti”, kazao je Krivokapić.

Odgovarajući na pitanje da li će predlozi za izmjene tužilačkih zakona biti u Skupštini prije budžeta, sa obzirom na to da je dio parlamentarne većine najavio da neće glasati ni za jedan zakon koji predloži Vlada, prije nego se predlozi tih zakona vrate na dnevni red, Krivokapić je naveo da ne želi da nagađa šta će biti.

On je kazao da želi da sačekaju mišljenje Venecijanske komisije i vide kakav će biti njen stav.

„Ako smo poslali zakon na mišljenje, valjda treba da analiziramo to mišljenje, da vidimo šta možemo da uradimo, a ne da dobijemo mišljenje da bismo radili što smo naumili“, rekao je Krivokapić.

On je dodao da će već 20. marta imati načelne stavove Venecijanske komisije po tom pitanju.

„Ali ne mogu da kažem kakav će biti stav neke političke partije. Želim da napravimo ono što je za sve nas najbolje. Svi mi znamo, tužilaštvo ne funkcioniše, vrhovni državni tužilac je trebalo da bude penzionisan“, kazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, oko epiloga afere „Snimak“ treba da bude zabrinuta čitava Evropska komisija (EK).

„To je dokaz kako funkcioniše nešto. Ko je kriv? Hajde da utvrdimo krivicu, neka nam pomogne EK“, naveo je Krivokapić.

On je dodao da je neprirodno da niko u Crnoj Gori nije zadovoljan tužilaštvom, a da se ništa ne mijenja.

Na pitanje da li je pravda zadovoljena, kako su najavljivali, ako je bilo mnogo hapšenja, a skoro niko nije zadržan u pritvoru, Krivokapić je odgovorio da pravda nije u Vladi, već u pravosuđu i tužilaštvu.

On je kazao da su sve što su uradili, uradili sa namjerom da afere koje su otkrili procesuiraju na pravi način.

On je poručio da ne treba da se miješaju nadležnosti i ocijenio da pravosuđe nije do kraja odradilo svoj posao.

Krivokapić je naglasio da Vlada želi da pravda zakuca na sva vrata.

Govoreći o lokalnim izborima u Nikšiću, on je naveo da je u tom gradu „trka“ dvije strane, jedne koja je do sada pokazala dokle je dovela Crnu Goru i druge koja ima gazdu izvan Crne Gore.

Građani Crne Gore, kako je istakao Krivokapić, zaslužuju demokratiju, slobodu, mir, dostojanstvo.

„I što je najvažnije, da vjeruju da će taj koji dobije najviše glasova u Nikšiću voditi politiku koja je politika pomirenja, a građani će najbolje vidjeti ko vodi politiku pomirenja“, dodao je Krivokapić.

On je istakao da Vlada nijedan cent nije upotrijebila za izbore u Nikšiću i da za to imaju dokaze.

„U Nikšiću sam se pojavio samo jednom. Namjerno sam izbjegavao da dolazim u Nikšić da neko ne bi prigovorio da se miješam u bilo kakvu kampanju“, rekao je Krivokapić.

Krivokapić je naveo da nijesu odustali od zakona o porijeklu imovine i da imaju tri predloga tog pravnog akta, iz Pokreta za promjene, URA-e, Britanske ambasade.

Na kraju su se, kako je dodao, odlučili da formiraju jednu međuresornu grupu koja će da sublimira najbolje iz ta tri različita predloga.

Krivokapić je naveo da očekuje da će nacrt tog zakona u aprilu biti potpuno završen i da će ga tog mjeseca uputiti Skupštini.

Govoreći o zakonu o lustraciji, on je kazao da će uraditi sve da dođu do najboljeg rješenja i da preispituju i analiziraju različite modele.

„Zasigurno nećemo odustati ni od toga zakona“, rekao je Krivokapić.

Upitan da li to što do sada nije održan nijedan Premijerski sat znači da izbjegava nezgodna pitanja, Krivokapić je naveo da apsolutno ne izbjegava parlament i da ne bježi od bilo kojeg pitanja.

On je kazao da je u Trebinje otišao da bi odao počast episkopu koga je lično poznavao.

„Još nijesam upoznao vjernika koji neće da poljubi krst koji stoji na nečijem kovčegu. Imao sam dilemu da li da skinem masku ili ne“, kazao je Krivokapić.

On je naveo da je odlučio da skine masku jer je vjernik.

„Ako smatrate da vjernik ne treba bude premijer, onda to treba urediti zakonom. Ja ću sve što je moja obaveza ispuniti, ali imam pravo na malo privatnosti“, rekao je Krivokapić.

Na pitanje zbog čega nijesu potrebni PCR testovi iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Kosova, a iz ostalih zemalja jesu, on je odgovorio da su se vodili isključivo „evropskim principom – da ovo što pripada Zapadnom Balkanu, a nije u EU, ima slobodan protok ljudi“.

Odgovarajući na pitanje koliko osoba u Nikšiću, koji imaju pravo glasa, je u samoizolaciji ili na bolničkom liječenju i na koji način će biti organizovano njihovo glasanje, Krivokapić je naveo da je, prema informaciji koju je posljednju dobio, popunjenost bolničkih kapaciteta u tom gradu oko 75 odsto.

On je poručio da svim ljudima, koji imaju pravo glasa, treba obezbijediti da glasaju.

Upitan da pojasni nedavnu izjavu da ne bi dao saglasnost za priznanje Kosova da je tada bio na čelu vlade, Krivokapić je naveo da ako je neko demokrata, onda poštuje volju građana, i da je njegova izjava bila hipotetički odgovor na hipotetičko pitanje.

Krivokapić je rekao da bi, da je tada bio premijer, poštovao volju građana, a „prethodni premijer je, bez obzira na to što 80 odsto građana ne prihvata, odlučio da bude to što se desilo“.

„Kada je potpisan sporazum tri lidera koalicije, mi smo znali jasno šta preuzimamo kao odgovornost i u skladu sa tim i međunarodnim protokolom, ja sam uradio sve što treba premijer da uradi. Nijesam se vodio ličnim stavovima, nego pozicijom koju imam“, zaključio je Krivokapić.

Najčitanije