fbpx
NaslovnicaCrna GoraŽupljani čekaju utorak na tender 

Župljani čekaju utorak na tender 

Nikšić, (MINA) – Mještani nikšićke Župe sačekaće da lokalna uprava Nikšića u utorak raspiše najavljeni tender za rekonstrukciju glavne saobraćajnice kroz taj kraj, a u suprotnom će u srijedu blokirati prolaz za teretni saobraćaj, saopšteno je na protestnom okupljanju u Mioljem Polju.

Predsjednik Mjesne zajednice nikšićka Župa, Dragoljub Radulović, rekao je da u petak dobio od lokalne uprave obavještenje da će tender za glavni put od Rubeža prema Župi u dužini od oko 6,1 kilometar biti raspisan 9. aprila i da je projektna vrijednost radova, koji će se u kontinutetu odvijati, oko 1,41 milion EUR.

Radulović je naveo da je iz lokalne uprave obrazloženo da su rok za pripremu tenderske dokumentacije morali promijeniti zbog izmjene Plana javnih nabavki.

“Ovo obavještenje i činjenica da se krenulo u realizaciju naših zahtjeva razlog je što danas nije uslijedila najavljena blokada teretnog saobraćaja. I iz Ministarstva sporta nam je odgovoreno da su načelno prihvatili da se u Župi uradi travnati fudbalski teren, dok bi trebala da uslijedi i zajednička realizacija posla za skromnu sportsku salu za potrebe Osnovne škole “Dušan Bojović” i mještana”, rekao je Radulović.

Prema njegovim riječima, naredne sedmice biće održan sastanak predstavnika Opštine i Savjeta mjesne zajednice na kome će se precizirati detalji oko traženog asfaltiranja ulica u župskim selima.

Vlada je, kaže on, uplatila sredstva na račun Opštine Nikšić, pa će biti realizovan i njihov zahtjev o radovima na rasvjeti u Starom selu i Jugovićima, a radiće se projekat za Bjeloševinu i Morakovo.

“Opština Nikšić ukazala je da neće učestvovati u finansiranju radova na saobraćajnici od brane do Morakova, jer smataraju da u taj posao treba da se uključi investitor koji eksploatiše rudu iz ovog kraja. I o tome ćemo razgovarati sa predstavnicima Vlade tokom sedmice”, rekao je Radulović.

On je ukazao da da će izričit zahtjev mještana biti da se firma Uniprom metali mora uključiti u rekonstrukciju puta ili će od Vlade zahtijevati da se preispita koncesioni ugovor i obezbijedi drugi investitor koji će na adekvatan način pomoći razvoju tog kraja.

”Uputićemo zvaničan dopis Uniprom metalima i tražiti odgovor da li su spremni da učestvuju u rekonstrukciji puta od brane na Liverovićkom jezeru do Morakova i kraku prema Zagradu, a ukoliko ne budu prihvatili tražićemo preispitivanje koncesionog ugovora. Od Vlade ćemo tražiti i šta se desilo sa kopom Zagrad i kolika je količina rude koja se dnevno treba eksploatisati u ovom kraju”, ukazao je Radulović.

Tražiće i garancije, kako je naveo Radulović, o ispunjenju svih zahtjeva donesenih na zboru 23. marta koji se odnose na poboljšanje infrastrukture u kraju i izričiti su da će u slučaju njihovog kršenja blokirati teretni saobraćaj kroz Župu.

Radulović je najavio da će se mještani okupiti u Župi 12. maja, ukoliko ne bude ispoštovano dogovoreno i tada će ”institucije morati doći kod mještana”.

Mještani Župe su na protestu 23. marta zatražili da se sva koncesiona sredstva opredijele za potrebe tog kraja i uplaćuju na poseban račun uz kontrolu Vlade, a koja bi bila namijenjena projektima koje kandiduje mjesna zajednica Župa.

Oni su tada obrazložili da takav zahtjev proizilazi iz činjenice da je za zadnje tri godine u budžet Vlade uplaćeno oko 2,42 miliona EUR, od čega je Opština Nikšić dobila 1, 71 milion i zapitali šta je od tih sredstava dobila Župa iz koje se eksploatiše boksitna ruda.

U zahtjevima traže da se odmah raspiše tender za prvu dionicu puta u dužini oko šest kilometara, od Rubeža do brane na jezeru Liverovići, počne izrada projekta preostale dionice glavne saobraćajnice do sela Morakovo u kojem bi bila projektovana pješačka staza do Kamenog krsta.

Mještani zahtijevaju i da se riješi uredno vodosnabdijevanje u tom kraju koji je ostao bez izvorišta zbog eksploatacije rude, nastavi postavljanje rasvjete za sela Bjeloševina, Morakovo, realizuje obećanje za rasvjetu u Starom selu i nastavi realizacija svih potpisanih dogovora sa Opštinom Nikšić, a da za realizaciju ispostavljenih zahtjeva garant bude Vlada.

Mjesna zajednica Župa nikšićka broji 12 sela i više od četiri hiljade mještana, a najbolji pokazatelj problema, kako je naveo Radulović, je glavna saobraćajnica na kojoj su brojna klizišta i oštećenja, koja svakodnevno predstavljaju opasnost po živote mještana.

Najčitanije