fbpx
NaslovnicaCrna GoraŽivković: Politička nestabilnost otežava napredak u reformskim procesima

Živković: Politička nestabilnost otežava napredak u reformskim procesima

Podgorica, (MINA) – Politička nestabilnost otežava napredak u reformskim procesima i udaljava Crnu Goru od evropskog puta, poručio je predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković u razgovoru sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz DPS-a, ispred zemalja Kvinte, sagovornici su bili ambasadori Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke, Njemačke Peter Felten, Velike Britanije Don Meken, Italije Andreina Marsela, Francuske An Mari Maske i šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Johan Satler.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednici DPS-a, Ivan Vuković, Jevto Eraković, i Abaz Dizdarević, kao i šef Kluba poslanika DPS-a Andrija Nikolić.

Živković je, analizirajući političku situaciju u Crnoj Gori, ocijenio je da česta previranja među akterima parlamentarne većine dovode do prijevremenih izbora ili stalnog prekomponovanja predizbornih i postizbornih koalicija, što, kako je dodao, ukazuje na sve dublju političku nestabilnost.

Ta nestabilnost, kako je naglasio, značajno otežava napredak u reformskim procesima i udaljava Crnu Goru od njenog evropskog kursa i usklađivanja sa evropskim sistemom vrijednosti.

„Iako su izbori ključni za legitimizaciju vlasti, njihova učestala organizacija u Crnoj Gori postala je pokazatelj političke nesigurnosti i stalnog preispitivanja političkih saveza”, rekao je Živković.

On je istakao da su u protekloj godini održani izbori u pet opština, i da je DPS, po broju osvojenih glasova, zadržao poziciju pojedinačno najjače partije, uprkos pritiscima, manipulacijama i pokušajima izbornog inženjeringa.

Time je, prema riječima Živkovića, potvrđeno da aktuelna parlamentarna većina nema potreban legitimitet za dalje vođenje zemlje.

Vuković je, kako je saopšteno, izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog djelovanja aktera parlamentarne većine koji, prema njegovim riječima, aktivno djeluju na platformi koja se suprotstavlja evropskim vrijednostima i standardima.

On je istakao da ti politički akteri, svojim postupcima, retorikom i inicijativama, dodatno produbljuju podjele u društvu i udaljavaju zemlju od njenog zacrtanog evropskog puta.

Eraković se osvrnuo na rezultate popisa i ocijenio opravdanim bojazan DPS-a uoči održavanja popisa.

On je dodao da je uprkos snažnim pritiscima i propaganda, čiji je cilj, kako je naveo, bio da ugrozi građanski karakter crnogorskog društva, Crna Gora pokazala da je multietnička demokratija, država svih njenih građana, bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost, čime se potvrđuje i njena proevropska orijentacija.

Nikolić upoznao ambasadore sa aktivnostima te partije u Skupštini, koje su usmjerene na odbranu proevropske orjentacije zemlje, posebno u trenutnim izazovima u okviru čega, kako je rekao, prisustvo nacionalističkih snaga u odlučivanju otežava sprovođenje reformi koje su od ključnog značaja za ubrzanje evropskih integracija Crne Gore.

U saopštenju se navodi da su ambasadori pozdravili posvećenost DPS-a konstruktivnoj ulozi i spremnost da podrži ključne preostale reforme na putu pristupanja Crne Gore EU.

“U tom smislu, naglasili su važnost zajedničkog rada ključnih političkih aktera, bez obzira na njihove razlike, kako bi obaveze države vezane za EU bile što prije ispunjene, u najboljem interesu svih građana”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su predstavnici diplomatskog kora ponovili važnost svakog trenutka i napora uloženog u dalji napredak na putu evropskih integracija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije