fbpx
NaslovnicaCrna GoraZdravstveni sistem u korak sa budućnošću kroz blokčejn inovacije

Zdravstveni sistem u korak sa budućnošću kroz blokčejn inovacije

Podgorica, (MINA) – Digitalna transformacija zdravstvene zaštite u Crnoj Gori, kroz razvoj inovativnih rješenja koja iskorištavaju snagu blokčejn /blockchain/ tehnologije za sigurno dijeljenje medicinskih kartona, cilj je projekta koji će trajati do kraja naredne godine, saopšteno je iz kompanije B-One.

Iz te kompanije su rekli da HEALCHAIN projekat označava važan korak ka modernizaciji zdravstvenog sistema zemlje, postavljajući temelje za naprednu digitalnu budućnost u oblasti zdravstvene zaštite.

Na konferenciji za projekt HEALCHAIN pod nazivom “Omogućavanje integracije i sigurnog dijeljenja elektronskih zdravstvenih kartona putem blockchain tehnologije”, koja je održana u Institutu za javno zdravlje (IJZ), predstavljeni su dosadašnji rezultati i izloženi planovi za naredne faze.

Iz B-One rekli su da se projekt, koji je započet 1. januara ove godine i trajaće do 31. decembra naredne, realizuje u partnerstvu između te kompanije i istraživača sa Univerziteta Crne Gore Igora Radusinovića, Slavice Tomović i Bogdana Krivokapića.

Projekat se, kako su naveli, realizuje uz podršku IJZ-a i Ministarstva zdravlja.

„Specifični cilj HEALCHAIN projekta je digitalna transformacija zdravstvene zaštite u Crnoj Gori, kroz razvoj inovativnih rješenja koja iskorištavaju snagu blokčejn tehnologije za sigurno dijeljenje medicinskih kartona“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se time poboljšava dostupnost podataka građanima i zdravstvenim radnicima, uz istovremeno očuvanje privatnosti.

Iz kompanije B-One kazali su da su stručnjaci iz različitih oblasti, povezanih sa javnim zdravljem i tehnološkim inovacijama, razmijenili znanje i iskustva, stvarajući tako plodno tlo za dalji napredak.

Skup je okupio zainteresovane strane iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Ministarstva zdravlja Crne Gore, kao i predstavnike IT blockchain zajednice u Crnoj Gori.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

policija, Podgorica

UP: Tužilac upoznat sa incidentima na stadionu pod Goricom

Podgorica, (MINA) - Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Podgorica preduzimaju mjere u cilju utvrđivanja incidenata...