fbpx
NaslovnicaZdravljeServisne informacijeKaravan zdravlja i vakcinacije posjetio Bijelo Polje

Karavan zdravlja i vakcinacije posjetio Bijelo Polje

Podgorica, (MINA) – Samo kroz dijalog, koji je utemeljen na znanju, istini i činjenicama, vraća se povjerenje u zdravstveni sistem, kazala je šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori, Mina Brajović.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopšteno je da je Karavan zdravlja i vakcinacije posjetio Bijelo Polje.

“To je bila prilika da građani razgovaraju sa ljekarima i zdravstvenim radnicima koji su im bili na usluzi, po pitanju svih aspekata koji su značajni za unapređenje njihovog zdravlja”, navodi se u saopštenju.

Brajović je kazala da ta inicijativa predstavlja rezultat kvalitetne saradnje između Ministarstva zdravlj, IJZ-a, SZO i američke Vlade, bez čije finansijske podrške te aktivnosti ne bi bile moguće.

Karavan je, kako je navela, prilika da se govori o zdravlju i značaju imunizacije protiv COVID 19.

“To je prilika za građane da sa kompetentnim zdravstvenim radnicima razgovaraju, dobiju odgovore na sva pitanja o vakcinaciji i na temelju onoga što su naučni dokazi donesu odluku, vakcinišu sebe i najmilije”, rekla je Brajović.

Ona je istakla da vakcine čuvaju zdravlje i spašavaju živote.

Brajović je dodala da su vakcine jedna od najisplativijih i najuspješnijih javnozdravstvenih intervencija našeg doba i da svaki euro uložen u vakcinaciju donosi 43 EUR zagarantovane dividende, mjereno socijalnim i ekonomskim benefitima.

“Samo kroz dijalog, koji je utemeljen na znanju, istini i činjenicama, vraća se povjerenje u zdravstveni sistem. Samo kroz povjerenje i nacionalno jedinstvo moguće je da gradimo bezbjednu i zdraviju budućnost po mjeri svakog građanina u Crnoj Gori”, rekla je Brajović.

Ona je dodala da je posebno raduje što su karavan zdravlja podržale i kolege iz prosvjete.

Brajović je kazala da su, zahvaljujući prijateljima iz T-coma i Jugopterola, obezbijedili i neke interesantne poklone za najmlađe učesnike karavana.

“Da ponovim – namjera nam je da dođemo do što je moguće večeg broja građana i približimo COVID 19 vakcinu, ali i druge vakcine onima kojima su najpotrebnije”, rekla je Brajović.

Direktor Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u IJZ-u, Nebojša Sekulić, rekao je da je Insitut prepoznao značaj sprovođenja inicijative po pitanju unapređenja javnog zdravlja građana.

“Svojim učešćem u Karavanu zdravlja i vakcinacije želimo da pomognemo građanima da donesu pravu odluku za sebe i svoju porodicu, kada je u pitanju vakcinacija”, istakao je Sekulić.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović kazao je da je ta opština pokretanje karavana prepoznala kao dobar način da građanima obezbijedi šansu da se u direktnom kontaktu sa zdravstvenim radnicima informišu o svim benefitima imunizacije, provjere svoje zdravlje i zaštite sebe i najbliže.

“Na osnovu velikog interesovanja građana i poučeni današnjim veoma pozitivnim iskustvom, Opština Bijelo Polje će nastaviti da podržava takve i slične inicijative“, rekao je Smolović.

Epidemiolog Doma zdravlja u Bijelom Polju Saša Jeknić ocijenio je da je vrlo važno da zdravstveni radnici i zdravstveni sistem budu na raspolaganju građanima svih uzrasnih kategorija.

“Kako bi svi zajedno djelovali kada je riječ o podizanju svijesti građana o važnosti imunizacije, sa posebnim akcentom na zaštitu ranjivih kategorija stanovništva”, dodao je Jeknić.

Iz IJZ-a su kazali da je u Bijelom Polju mjerenje pritiska i šećera u krvi bilo omogućeno za sve posjetioce.

To je, kako su naveli, kod građana izazvalo veliko zadovoljstvo jer su bili u mogućnosti da provjere svoje zdravlje bez čekanja i dobiju savjete i preporuke od kompetentnih stručnjaka.

“Pojedini građani su bili vakcinisani na licu mjesta, dok je veliki broj posjetilaca iskoristio dostupnost lokalnih ljekara i zakazao vakcinaciju kod izabranog doktora u Domu zdravlja”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo zdravlja, IJZ i SZO, u saradnji sa domovima zdravlja, pokrenuli su inicijativu Karavan zdravlja i vakcinacije, u okviru projekta jačanja kapaciteta za pružanje odgovora na COVID – 19 u Crnoj Gori, koji finansiraju američka vlada i Agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Iz IJZ-a su kazali da su Sjedinjene Američke Države preko USAID-a dodijelile 2,7 miliona dolara hitne pomoći kako bi pomogle Crnoj Gori da otkrije, upravlja i liječi COVID-19, ali i ojača i održi kapacitete za reagovanje, kako bi se ublažili uticaji pandemije na javno zdravlje i socio-ekonomske posljedice.

Oni su istakli da je cilj kravana promovisanje prednosti imunizacije kao intervencije koja spašava živote.

“Fokus će biti na vakcinaciji protiv COVID-19, ali inicijativa će uključiti i druge programe vakcinacije poput onih protiv humanog papiloma virusa (HPV) i malih boginja, zauški i rubele (MMR)”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je karavan osmišljen tako da može da dosegne ljude koji žive u oblastima gdje je stepen prihvatanja vakcina bio niži od nacionalnog prosjeka, i da svojim aktivnostima pokrije ranjive grupe.

“Grupe koje su pod visokim rizikom od COVID-19 i koje će imati koristi od ove inicijative čine osobe sa nekim hroničnim stanjima, starije osobe, trudnice, zdravstveni radnici”, kaže se u saopštenju.

Iz IJZ-a su dodali da će djevojčice stare između devet i 14 godina imati koristi od vakcinacije protiv HPV-a, a djeca mlađa od pet godina od vakcinacije MMR vakcinom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije