NaslovnicaCrna GoraZarazne bolesti kod 17 hiljada građana

Zarazne bolesti kod 17 hiljada građana

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je više od 17 hiljada građana u martu imalo neku zaraznu bolest, što je oko 20 odsto više u odnosu na februar.

Institutu za javno zdravlje u martu je prijavljeno 636 osoba koje imaju zaraznu bolest, kao i 15,9 hiljada pacijenta sa respiratornim infekcijama i 729 sa gripom.

U martu je bilo oko 12 odsto više oboljelih od zaraznih bolesti u odnosu na isti mjesec prošle godine, pišu Vijesti. Iz Instituta su kazali da su obolijevanja od zaraznih bolesti prijavile zdravstvene ustanove iz 20 opština.

Ako se ne računaju akutne respiratorne infekcije i grip, najviše registrovanih pacijenata oboljelo je od varičele, odnosno ovčijih boginja – njih 412. Od streptokoknog tonzilofaringitisa, odnosno infektivnog oboljenja krajnika i grla, oboljele su 62 osobe.

Skabijes (šugu) imalo je 29 osoba, akutni enterokolitis – crijevnu infekciju imalo je 16, a infektivnu mononukleozu i infekciju crijevnom glistom imalo je po 14 pacijenata.

„U martu su u odnosu na put prenosa dominirale respiratorne zarazne bolesti sa 79,4 odsto, zatim crijevne sa 11,5 i parazitarne bolesti sa sedam odsto“, saopštili su iz Instituta.

Polno prenosive bolesti registrovane su kod četiri pacijenata – dvoje je imalo genitalne bradavice, a po jedno hepatitis B i hlamidiju.

Zoonoze (zarazne bolesti koje se prenose sa životinje na čovjeka), registrovane su kod tri pacijenta.

Podaci Instituta pokazuju i da je vektorsku bolest (zarazno oboljenje koje prenose vektori – komarci i krpelji) imalo dvoje pacijenata. Kod njih je registrovana lajšmanijaza, takozvana tropska bolest koju izaziva parazit lajšmanija.

Najčitanije

Ivan Vujović SDP

Vujović demantovao Abazovića

Podgorica, (MINA) - Generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović demantovao je izjavu premijera...