fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa tri mjeseca 24 prijave za govor mržnje protiv LGBTI osoba

Za tri mjeseca 24 prijave za govor mržnje protiv LGBTI osoba

Podgorica, (MINA) – LGBT Forum Progres je, u prethodna tri mjeseca, podnio Upravi policije 24 prijave za govor mržnje usmjeren protiv LGBTI osoba, saopšteno je iz te nevladine organizacije (NVO).

Iz Forum Progresa kazali su da su prijave podnijeli od 23. decembra do danas.

“Govor mržnje je uočen u javnim komentarima na društvenoj mreži Fejsbuk /Facebook/ od strane našeg Tima za monitoring govora mržnje u online prostoru, koji funkcioniše u sklopu organizacije već čitavu deceniju”, rekli su iz Forum Progresa.

Iz te NVO su istakli da su monitoring i kontinuitet prijavljivanja govora mržnje protiv LGBTI osoba od vitalnog značaja u borbi protiv diskriminacije i stvaranja sigurnijeg okruženja za te osobe u Crnoj Gori.

“Aktivnosti ovog tipa nose posebnu važnost, jer govor mržnje često predstavlja prvi korak koji dovodi do ugrožavanja fizičke bezbjednosti i nasilja nad LGBTI osobama”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će Forum Progres, kroz monitoring internet prostora, nastaviti sa naporima suzbijanja govora mržnje ka LGBTI osobama u Crnoj Gori.

Kako se dodaje, ta NVO će realizovati niz aktivnosti koje će pospješiti kapacitete relevantnih institucija da adekvatno odgovore na govor mržnje prema LGBTI osobama, koji je i dalje veoma izražen.

“Ova aktivnost se realizuje u okviru projekta Zajedno protiv govora mržnje prema LGBTI osobama, koji finansira Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava. Stavovi izraženi u tekstu ne odražavaju stavove Ministarstva kao donatora”, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije