fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa sigurnu vakcinaciju stanovništva regiona sedam miliona EUR

Za sigurnu vakcinaciju stanovništva regiona sedam miliona EUR

Podgorica, (MINA) – Evropska unija (EU) u partnerstvu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) pokrenula je regionalni projekat vrijedan više od sedam miliona EUR za podršku sigurnoj i efikasnoj vakcinaciji stanovništva Zapadnog Balkana.

Iz Delegacije EU u Podgorici kazali su da će projekat pomoći u pripremi regiona za efikasan prijem i primjenu vakcina protiv Covid-19, uključujući vakcine primljene putem programa COVAX i Mehanizma EU za dijeljenje vakcina među državama članicama.

Takođe će, kako su dodali, unaprijediti otpornost regiona na zdravstvene krize i podržati napore ka obezbjeđivanju održivog finansiranja univerzalne zdravstvene zaštite.

„Aktivnosti će, između ostalog, obuhvatiti i razvoj i testiranje planova pripravnosti za vanredne situacije, obuku zdravstvenih radnika i razvoj sistema upravljanja informacijama pri sprovođenju vakcinacije“, kaže se u saopštenju.

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje, Oliver Varhelji, rekao je da tim projektom podrške kampanjama vakcinacije na Zapadnom Balkanu, a u partnerstvu sa SZO, EU nastavlja s posvećenom podrškom svojim partnerima u suočavanju s pandemijom još od njenog početka.

„Projekat se nadovezuje na naš paket podrške vrijedan 70 miliona eura za pristup vakcinama u regionu, te za nabavku opreme za sprovođenje vakcinacije”, kazao je Varhelji.

Iz Delegacije EU naveli su da je projekat posljednji u nizu regionalnih incijativa u korist Zapadnog Balkana, ukupne vrijednosti više od 25 miliona EUR, koje se finansiraju iz Instrumenta za pretpristupnu podršku EU (IPA).

Navodi da su inicijative osmišljene u cilju rješavanja zdravstvenih kriza povezanih sa Covid-19 i kako bi se pomoglo ugroženom stanovništvu Zapadnog Balkana da se izbori sa pandemijom.

„Paket od 25 miliona EUR takođe je omogućio Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) da ojača saradnju sa Zapadnim Balkanom“, kaže se u saopštenju.

Kako su rekli iz Delegacije, podrška ECDC-u omogućila je da sprovede takozvani „test opterećenja“ svih strategija vakcinacije na Zapadnom Balkanu, što je dovelo do brojnih važnih lekcija za sprovođenje tih strategija.

„Paket takođe obuhvata pet dodatnih projekata sa Savjetom Evrope, UN WOMEN, UNICEF, UNDP i Crvenim krstom, koji su nedavno ugovoreni, a koji podržavaju ranjive grupe pogođene pandemijom na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, posebno Rome, žene (posebno žrtve nasilja), djecu, povratnike i starije i osobe s invaliditetom“, navodi se u saopštenju.

Ukupan paket podrške EU za Zapadni Balkan kao odgovor na COVID-19 trenutno iznosi više of 3,3 milijarde EUR.

Iz Delagacije EU naveli su da to uključuje hitnu podršku za nabavku opreme, srednjoročnu i dugoročnu podršku zdravstvenim sistemima i ekonomijama, podršku preduzećima u saradnji s lokalnim bankama, makrofinansijsku pomoć u vidu zajmova, te paket odgovora Evropske investicione banke (EIB).

Pored ove finansijske podrške, EU je svim zemljama Zapadnog Balkana omogućila i da se pridruže Sporazumu EU o zajedničkoj nabavci kako bi se obezbijedio adekvatan medicinski odgovor i da se, u svojstvu posmatrača, pridruže Odboru za zdravstvenu sigurnost EU.

EU je, kako su rekli, pri kraju programa isporuke hitne podrške od više od 11,3 miliona komada zaštitne opreme, 350 respiratora, 300 kreveta za jedinice intenzivne njege i 180 monitora, 108 kontejnera za trijažu pacijenata, 150 komada krupne medicinske opreme, 15 ambulantnih vozila i 30 hiljada manjih medicinskih uređaja.

„ Hitna podrška takođe je osigurala 82 hiljade testova na Covid-19, materijal za kalibriranje još 580 hiljada testova i 25 hiljada litara dezinficijensa“, dodaje se u saopštenju.

Iz Delegacije su istakli da EU najsnažnije podržava mehanizam COVAX, koji ostaje najbolje sredstvo za osiguravanje poštenog i ravnopravnog pristupa vakcinama, te podršku međunarodne solidarnosti u odnosu na vakcine.

„Tim Evropa donirao je više od 850 miliona EUR za COVAX, uključujući 500 miliona EUR iz budžeta EU. Ovo će biti ključni doprinos COVAX-u da do kraja ove godine obezbijedi 1,3 milijarde doza vakcina za 92 zemlje s niskim i srednjim prihodima“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije