fbpx
NaslovnicaCrna GoraVučić i Irinej zabrinuti zbog hapšenja sveštenika

Vučić i Irinej zabrinuti zbog hapšenja sveštenika


Beograd, (MINA) – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej kazali su da su veoma zabrinuti zbog hapšenja vladike Joanikija i sveštenika u Crnoj Gori.

Oni su u zajedničkom saopštenju poručili da se nadaju da će srpski narod postupati mirno i pribrano „u trenucima u kojima niko razuman ne priželjkuje bilo kakve nemire i sukobe“.

Vučić je, kako prenosi Tanjug, naveo da je uvjeren da će Joanikije i ostali uhapšeni sveštenici biti pušteni na slobodu u najkraćem mogućem periodu.

U saopštenju se navodi da je Vučić pružio punu podršku patrijarhu srpskom Irineju i episkopima srpske crkve u Crnoj Gori u njihovim naporima da se svi problemi sa kojima se suočava rješavaju dijalogom, na miran način, uz puno uvažavanje prava i sloboda vjernika SPC.

Irinej je naveo da je „kulminacija neprijateljskog odnosa države Crne Gore prema SPC počela usvajanjem kontroverznog Zakona o slobodi veroispovijesti, uz grubo ignorisanje zahtjeva SPC za ravnopravnim položajem u odnosu na sve druge crkve i vjerske zajednice i zaštitu prava koja naša crkva poseduje vjekovima.

“Činjenica da je zakon usvojen uz veliko negodovanje našeg naroda krajem prošle i početkom ove godine, a da se sada hapse i u pritvoru zadržavaju episkop i sveštenici, samo je dokaz da crnogorska država sprovodi progon Srpske pravoslavne crkve”, navodi se u saopštenju.

Joanikiju i sedmorici sveštenika određeno je zadržavanje do 72 sata, nakon što su saslušani u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću povodom litije u tom gradu, a zbog kršenja mjera za suzbijanje koronavirusa.

Najčitanije

Raspisan tender za rekonstrukciju saobraćajnice Petnjica – Bioče

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Uprava za saobraćaj raspisala je tender za rekonstrukciju saobraćajnice Petnjica -...

Rast cijena nafte