fbpx
NaslovnicaCrna GoraVlada mora preuzeti odgovornost za borbu protiv dezinformacija

Vlada mora preuzeti odgovornost za borbu protiv dezinformacija

Podgorica, (MINA) – Vlada Crne Gore mora preuzeti odgovornost za borbu protiv dezinformacija i medijskih manipulacija, poručili su iz Digitalnog forenzičkog centra (DFC).

Iz DFC-a su, u analizi “Između istine i propagande: godinu dana rata u Ukrajini”, naveli da je sa početkom ruskih artiljerijskih napada na ukrajinske gradove otvoren još jedan front – u medijima i na društvenim mrežama.

Prema njihovim riječima, ruski i proruski mediji su, i u danima koji su prethodili invaziji, plasirali narative kojima su nastojali opravdati odluku i poteze ruskog predsjednika Vladimira Putina i zvanične Rusije.

„Dezinformacije, lažne vijesti i izvještaji, fotomontaže i manipulacije činjenicama postali su glavni alati kojima se služe Rusija i njeni pobornici u hibridnom ratu“, piše u analizi.

Iz DFC-a su kazali da se iste ili slične dezinformacije o ratu u Ukrajini šire manje-više u svim državama Zapadnog Balkana.

Kako su rekli, primjeri dezinformacionih kampanja i plasiranih manipulativnih sadržaja prisutni su svakodnevno, posebno u onlajn prostoru.

„Ruski državni mediji, ali i proruski mediji koji su prisutni na Zapadnom Balkanu, pa i u Crnoj Gori, nastavljaju da kreiraju i šire narative kojima se pravda invazija, diskredituje Zapad i odgovornost za sukobe prebacuje na Ukrajinu“, navodi se u analizi.

U izvještavanju se, kako su kazali iz DFC-a, koristi termin specijalna vojna operacija, veliča Putin, ističe nadmoć ruske vojske i samoproklamovano istorijsko pravo Moskve na Kijev.

Iz DFC-a su naveli da činjenica da u Crnoj Gori nema registrovanih ruskih medija ne igra značajniju ulogu u redukovanju proruske propagande.

„Razlog tome je što njihova kampanja u crnogorskim medijima ima svoj kontinuitet još od 2015. godine, podstaknuta tendencijama tadašnjeg državnog vrha da Crna Gora postane nova članica NATO-a“, piše u analizi.

Iz DFC-a su rekli da, kako tada, tako i danas, proruski tabloidi iz regiona i lokalni medijski proksiji zastupaju isključivo antizapadni i proruski narativ, uz relativno neutralno izvještavanje o Evropskoj uniji (EU).

Kako su naveli, putem tih portala plasira se sadržaj koji je u saglasju sa narativima zvanične Moskve.

Iz DFC-a su kazali da se, pored autorskih tekstova urednika ili kolumnista, u značajnom obimu prenose sadržaji objavljeni na Sputnik i Russia Today (RT), koje finansira Kremlj.

„Postojanje filijala i nesmetan rad ta dva medija u Srbiji dodatno olakšavaju posao proruskim medijima u Crnoj Gori“, piše u analizi.

Navodi se da je stoga tim portalima još moguće pristupiti iz Crne Gore, uprkos odluci crnogorske Vlade o pridruživanju sankcijama koje je EU uvela Rusiji.

„Proruski portali u Crnoj Gori IN4S i Borba o Rusiji izvještavaju isključivo u pozitivnom kontekstu, šireći antizapadne narative“, rekli su iz DFC-a.

Crna Gora, kako su kazali, nema strategiju za borbu protiv dezinformacija i lažnih vijesti.

Iz DFC su podsjetili da crnogorsko medijsko, izborno i krivično zakonodavstvo ne prepoznaje tu prijetnju, niti sadrži odredbe kojim bi se sankcionisali počinioci plasiranja štetnih uticaja.

„I dok državne institucije godinama pokazuju pasivnost i nezainteresovanost za bavljenje tom pojavom, građanima je sve teže da razlikuju tačne informacije od dezinformacija“, smatraju u DFC-u.

U tom smislu, kako su poručili, Crna Gora mora prepoznati ozbiljnost situacije i preduzeti konkretne korake.

Iz DFC-a su rekli da to uključuje podsticanje razvoja, podrške i subvencije medijima i organizacijama koje se zalažu za etičko izvještavanje i kojima je prioritet kvalitetno i objektivno informisanje javnosti.

Oni su kazali da je, takođe, potrebno da zakon prepozna i one formate koji faktički funkcionišu kao mediji, u skladu sa preporukama i kriterijumima Savjeta Evrope.

„I premda nijesu upisani u evidenciju medija, potrebno je afirmisati obavezu poštovanja Zakona o medijima i toj grupaciji“, navodi se u analizi DFC-a.
Iz DFC-a su poručili da je neophodno obezbijediti ozbiljne, sistemske programe jačanja kapaciteta medijskih profesionalaca i zaposlenih u medijima u najširem smislu.

Važno je, kako su istakli, da Vlada i nadležne institucije ulažu u edukaciju, osnaživanje i podizanje svijesti javnosti o manipulacijama i dezinformacijama koje se prenose putem medija i društvenih mreža.

Iz DFC-a su rekli da će organizovanje kampanja, u saradnji sa organizacijama civilnog društva, pomoći medijskim konzumentima da prepoznaju lažne vijesti i manipulacije činjenicama i podstaći ih da provjeravaju izvore i tragaju za pouzdanim informacijama.

„Stoga sve prethodno izrečeno upućuje na zaključak da Vlada Crne Gore mora preuzeti odgovornost za borbu protiv dezinformacija i medijskih manipulacija“, ističe se u analizi.

Iz DFC-a su naveli da to podrazumijeva jačanje medijskih sloboda i nezavisnosti, kao i edukaciju javnosti i afirmisanje međunarodne saradnje i koordinacije s drugim državama i organizacijama.

„Taj iskorak je značajan ne samo zbog Ukrajine, već i zbog implikacija dezinformacija i lažnih vijesti na stabilnost i sigurnost demokratskih institucija i procesa“, piše u analizi DFC-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije