fbpx
NaslovnicaCrna GoraVCG spriječila pokušaj zloupotrebe njene imovine

VCG spriječila pokušaj zloupotrebe njene imovine

Podgorica, (MINA) – Vojska Crne Gore (VCG) je u slučaju broda Jadran spriječila pokušaj zloupotrebe njene imovine od organizovanih kriminalnih grupa koje imaju međunarodne pipke, saopštio je ministar odbrane Predrag Bošković i dodao da nema potrebe da podnese ostavku.

“Zar se ostavka nudi u slučaju kada službe kojima se rukovodi daju maksimalne rezultate, prepoznate od državnog vrha, naših partnera i relevantnih institucija, ali, vjerujem, i od svakog dobronamjernog građanina Crne Gore”, rekao je Bošković u itntervjuu Pobjedi.

Nedavno je na brodu Jadran pronađena veća količina droge, zbog čega je uhapšeno nekoliko osoba, među njima i pripadnici VCG.

Bošković je kazao da je kao čelnik resora odbrane izuzetno ponosan na rezultate rada crnogorske obavještajno-bezbjednosne službe i vojne policije.

“Uostalom, građani će najbolje suditi o rezultatima naše zajedničke akcije. Za nas je to bila dobro planirana i efikasno izvedena akcija koja je omogućila hvatanje na djelu kriminalaca koji su pokušali da koriste objekte VCG za kriminalne aktivnosti, čime se pokazalo da je Vojska snažan i pouzdan sistem”, dodao je Bošković.

On je rekao da u Ministarstvu ne prihvataju teze pojedinih medija i dijela opozicije da je ukaljana vojna profesija.

“Čak naprotiv, pokazali smo da su VCG i Ministarstvo sposobni da se izbore sa ovim teškim izazovima i da neće dozvoliti da neodgovorni pojedinci ukaljaju ugled velikog broja časnih i poštenih pripadnika Vojske“, poručio je Bošković.
On kazao je da je članstvo Crne Gore u NATO-u, u zajednici najrazvijenijih svjetskih demokratija, jasan pokazatelj zrelosti crnogorskog društva koje dijeli temeljne vrijednosti evroatlantske zajednice.

“Iskustvo protekle dvije godine pokazalo je da punopravno članstvo Crne Gore u NATO ima pozitivne implikacije na sve segmente društva, kao i da su na ovaj način stvoreni preduslovi za dinamičan društvenoekonomski razvoj zemlje”, kazao je Bošković.

On je rekao da je članstvo u zajednici najrazvijenijih svjetskih demokratija jasan pokazatelj zrelosti crnogorskog društva koje dijeli temeljne vrijednosti evroatlantske zajednice.

“Imajući u vidu aktuelna globalna, ali i regionalna bezbjednosna dešavanja, odluka o priključenju Sjevernoatlantskoj alijansi potvrda je da naša zemlja vodi odgovornu politiku, s obzirom da sistem kolektivne bezbjednosti predstavlja garant nacionalne bezbjednosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Crne Gore”, naveo je Bošković.

On je kazao da jedan od konkretnih i vidljivih benefita članstva predstavlja mogućnost korišćenja savezničkih resursa za zaštitu vazdušnog prostora Crne Gore bez ikakve nadoknade, pa je, u tom cilju, 5. juna prošle godine započeta Air Policing misija za Crnu Goru.

“Uspješan angažman crnogorskih vojnika u međunarodnim misijama i operacijama dokaz je da se predanim i istrajnim reformama od korisnika može postati izvoznik bezbjednosti, što je u krajnjem doprinijelo stvaranju kredibilnog imidža Crne Gore ne samo u očima međunarodne zajednice, već i u našoj domaćoj javnosti”, ocijenio je Bošković.

Prema njegovim riječima, članstvo Crne Gore u najmoćnijem vojno-političkom savezu doprinijelo je i uspjehu države na evropskom putu, imajući u vidu da je Crna Gora regionalni lider u pregovaračkom procesu sa EU.

“Ne slažem se sa navodima da se proces proširenja u EU zaustavlja u korist širenja NATO saveza, posebno zbog činjenice da sve zemlje ovog regiona imaju evropsku viziju, ali ne i jasne evroatlantske aspiracije”, saopštio je Bošković.

Na pitanje da li očekuje probleme u osposobljavanju poligona na Sinjajevini za potrebe Vojske i da li, u slučaju da ta lokacija ne bude izabrana kao adekvatna za vojni poligon, u Ministarstvu razmišljaju o nekoj drugoj.

“VCG nema poligon za redovnu obuku svojih pripadnika, što je jedan od ključnih preduslova za njeno osposobljavanje. Zato je Ministarstvo odbrane prije nekoliko godina pokrenulo postupak za pronalaženje adekvatnog prostora u državnom vlasništvu, na kojem bi se primarno izvodila obuka jedinica do ranga čete”, saopštio je Bošković.

Kako je naveo, lokacija koja odgovara potrebama i standardima VCG pronađena je na istočnoj strani planine Sinjajevine, na prostoru koji administrativno dijele opštine Mojkovac, Kolašin i Šavnik.

“Ovu lokaciju za istu namjenu koristila je i JNA. Riječ je o prostoru koji je dužine 18 kilometara i širine šest kilometara. Na ovom prostoru obuku bi većim dijelom izvodile jedinice kopnene vojske, što bi uključivalo pješadijsku obuku, obuku za planinsko ratovanje i obuku u izvođenju artiljerijskih gađanja”, rekao je Bošković.

Takođe, Vazduhoplovstvo bi na istom prostoru izvodilo obuku za traganje i spašavanje u planinskim predjelima.

“Čini mi se da se pitanje vojno-strelišnog poligona na Sinjajevini instrumentalizuje u svrhu dnevne politike, a Vojska se pokušava predstaviti kao institucija koja ne vodi računa o javnom interesu. Nemamo alternativnu lokaciju. Upravo je ovaj prostor prepoznat kao jedini adekvatan u Crnoj Gori, pored ostalog i zato što je kompletno u državnom vlasništvu”, zaključio je Bošković.

Najčitanije