fbpx
NaslovnicaCrna GoraVakcinisanje MMR i HPV vankcinom tokom vikenda bez zakazivanja

Vakcinisanje MMR i HPV vankcinom tokom vikenda bez zakazivanja

Podgorica, (MINA) – Dom zdravlja Glavnog grada organizovaće za vikend vakcinaciju MMR i HPV vakcinom u objektu Stara Varoš, od devet do 17 sati, bez predhodnog pozivanja i zakazivanja.

Kako se navodi, MMR vakcinacija primarno je namijenjenja djeci rođenoj 1. januara 2017. do 31. decembra 2021. godine, koja nisu primila ni jednu dozu ove vakcine.

“Pozivamo roditelje djece ovog uzrasta da dovedu svoju djecu na MMR vakcinaciju”, kaže se u saopštenju.

HPV vakcinacija primarno će se sprovoditi kod djevojčica uzrasta od devet do 14 godina (godišta 2008,2009,2010,2011,2012 i 2013).

“Roditelji mogu dovesti svoje kćerke i zaštititi ih HPV vakcinom tokom vikenda bez predhodnog pozivanja i zakazivanja. Dodatni razlog za ovakvu akciju je izuzetno visok odziv za HPV vakcinaciju tokom predhodnih vikend vakcinacija”, kaže se u saopštenju.

Iz podgoričkog Doma zdravlja su pozvali sve roditelje da dovedu svoje kćerke i vakcinišu ih HPV vakcinom i time smanje rizik da tokom života obole od raka grlića materice i drugih sa HPV infekcijama povezanih oboljenja.

“Vakcinacija se u navedenom uzrastu prema poslednjim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Nacionalnog Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju sprovodi sa jednom dozom devetovalentne(HPV 9) vakcine, a državni sistem zdravstva pokriva sve troškove ove imunizacije, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, vakcinacija protiv malih oginja/morbila,zauški/mupsa i rubele(MMR) predstavlja jedan od prioriteta zdrvstvenog sistema i ovo je nastavak akcije iz
predhodnih mjeseci.

“Tada je u kratkom roku vakcinisan veliki broj djece MMR vakcinom (januar,februar), ali su obuhvati još ispod potrebnog nivoa.Zato je ovo prilika da roditelji bez zakazivanja na komforan način zaštite svoju djecu vakcinacijom”, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

suncano, vremenska prognoza

U Crnoj Gori sjutra sunčano

Podgorica, (MINA) - U Crnoj Gori sjura će biti pretežno sunčano, a najviša temperatura...