fbpx
NaslovnicaCovid19Vakcinacija bi trebalo da počne krajem januara

Vakcinacija bi trebalo da počne krajem januara

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori bi vakcinacija protiv koronavirusa trebalo da počne krajem januara, kazala je danas ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Ona je na konferenciji za novinare navela da Vlada ima intenzivne kontakte sa Evropskom unijom, ali i sa proizvođačima vakcina, kako bi što prije stigle u Crnu Goru.

“Ako pregovori budu nastavljeni ovim tempom, možemo da očekujemo da bi krajem januara vakcinacija u Crnoj Gori mogla da počne”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je podsjetila da je Crna Gora ranije potpisala incicijativu COVAX i da će kao potpisnica dobiti odgovarajući dio vakcina.

Borovinić Bojović navela je da je Evropska komisija prije dva dana usvojila paket pomoći od 70 miliona EUR za pomoć zemljama Zapadnog Balkana.

Ona je rekla da Ministarstvo zdravlja u poslednjih 15 dana ima intenzivirane sastanke i sa drugim relevantnim proizvođačima vakcina, kako bi što prije one stigle u Crnu Goru.

„Pregovaramo sa onima koji su već dobili sertifikat Evropske agencije za ljekove, kao i onima koji će ovih dana sertifikate administrativno uputiti Evropskoj agenciji za ljekove“, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je zamolila javnost da se ne bave spekulacijama i nagađanjima, jer će sve informacije koje su u vezi sa započinjanjem vakcinacije u Crnoj Gori stići sa adresa sa kojih je očekivano da stignu.

„Kada je u pitanju COVAX inicijativa, sve pregovore koje je Crna Gora vršila prije dolaska nove Vlade nije do kraja završila. Državna garancija za vakcine koja je trebalo da bude blagovremeno uplaćena nije bila uplaćena i na taj način je doveden u pitanje memorandum koji je potpisan sa COVAX inicijativom“, rekla je ona.

Kako je navela Borovinić Bojović, Ministarstvo zdravlja je bilo prinuđeno da uz pomoć Ministarstva vanjskih poslova brzo odreaguje i da državna garancija za vakcine blagovremeno bude uplaćena.

Prema njenim riječima, prethodno Ministarstvo nije vršilo nikakve bileteralne dogovore ni sa pregovaračima EU, ni sa pojedinačnim proizvođačima vakcina, kao što su to ostale zemlje u regionu uradile u junu.

„To je dodatno bio razlog što smo mi, nakon dolaska na ova mjesta, morali da veoma brzo i reagujemo i uspostavimo sve moguće konekcije kako bi što prije i blagovremeno vakcinacija u Crnoj Gori započela“, navela je Borovinić Bojović.

Ona je istakla da vakcina koja stigne u Crnu Goru mora da bude bezbjedna, efikasna i sa dobrim kvalitetom, i da će to apsolutno biti ispoštovano.

Ona je kazala da je fokus vakcinacije na ranjivim grupama i da je dogovoreno da u prvom planu bude populacija starije životne dobi.

Prema riječima Borovinić Bojović, prioritet za vakcinaciju su osobe starije od 80 godina, a nakon toga se starosna granica primiče 65 godini.

Kako je navela, u ranjive grupe spadaju i osobe koje se nalaze u staračkim domovima i zdravstveni radnici koji su na prvoj liniji odbrane od epidemije.

Ona je dodala da je vakcinacija dobrovoljna i da očekuju da će odziv stanovništva biti dobar.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić kazao je da je u organizaciji Ministarstva zdravlja i IJZ-a, uz tehničku podršku Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), formiran tim koji je angažovan za proces izrade nacionalnog akcionog plana za nabavku, distribuciju i administriranje COVID 19 vakcine.

On je rekao da će zaključno sa 31. decembrom biti kompletiran akcioni plan.

Cilj tog dokumenta je, kako je naveo, da upravlja nacionalnim odgovorom Crne Gore za uvođenje COVID 19 vakcine.

„Zasnovan je na različitim strateškim dokumentima SZO i drugih javnozdravstvenih autoriteta. Cilj je omogućiti pravovremen, jasan i transparentan odgovor i uvođenje COVID 19 vakcine u nacionalni imunizacioni program“, dodao je Galić.

On je objasnio da se plan sastoji od poglavlja koja pokrivaju kljčne elemente koji su neophodni za uvođenje COVID 19 vakcine, njihovu upotrebu, administriranje i praćenje potrošnje.

Najčitanije