fbpx
NaslovnicaCrna GoraVajs: Crna Gora i dalje favorit u pristupnim pregovorima

Vajs: Crna Gora i dalje favorit u pristupnim pregovorima

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je i dalje favorit u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom (EU), ocijenio je poslanik u Evropskom parlamentu Tomas Vajs.

Vajs je, u intervjuu agenciji MINA, kazao da očekuje da će, nakon što Crna Gora ispuni sve uslove, države članice pozitivno ocijeniti njenu aplikaciju.

Upitan da li Crna Gora dobija dvojake signale od članica EU i šefova pojedinih evropskih država, on je naveo da postoji ogromna većina koja je za to da Crna Gora uđe u Uniju.

“S druge strane, pojedini političari s pravom ističu neke probleme koje treba riješiti u pristupnom procesu. Na to može da se gleda kao na pomiješane signale, ali cilj je definitivno da Crna Gora uđe u EU”, rekao je Vajs.

On je poručio da je za uspješnu realizaciju pristupnog procesa neophodna konstruktivna i realističana debata o situaciji u državi.

“Nažalost, dalja implementacija pravnih tekovina i reformi EU, posebno u sektoru pravde, prevenirane su blokadom Demokratske partije socijalista, koja je u opoziciji”, rekao je Vajs.

On je naveo da se nada da će zajednički cilj pristupanja Uniji pokrenuti konstruktivne djelove cijelog političkog spektra.

“Nadam se da će konačno raditi zajedno, riješiti preostale probleme i isporučiti potrebne reforme kako bi osigurali realne šanse da Crna Gora uđe u EU, kao prva od šest država Zapadnog Balkana”, kazao je Vajs.

Vajs, koji je kopredsjednik Evropske zelene partije, poručio je da koraci crnogorske vlade u domenu ekologije nijesu dovoljni i da ona mora još mnogo toga da uradi, prevashodno kada je riječ o zagađenju vazduha, zemljišta, nedostatku reciklaže i tretmanu otpadnih voda.

“Na žalost, nova vlada ne suočava se samo sa ogromnom zdravstvenom krizom i propratnom ekonomskom, već se suočavaju sa konfliktima u pogledu religijskih sloboda, koja je eskalirala na osnovu stranih uticaja”, rekao je Vajs.

On je naveo da je, od svoje posljednje zvanične posjete Crnoj Gori, primijetio konkretna poboljšanja, poput zabrane i preispitivanja dozvola za male hidroelektrane, koraka ka zaštiti Sinjajevine, ili proglašenja Solane zaštićenim područjem.

“Ipak, može se uraditi više. Primjera radi, treba da se preduzmu dalji koraci u zaštiti Sinjajevine”, rekao je Vajs.

On je kazao da, u tom pogledu, velika zasluga ide građanima koji se mobilizuju i bore za zelene politike u Crnoj Gori.

Građani su, kako je istakao, pokretačka snaga u reformskim procesima države.

“Kada je riječ o Vladinom napretku u ekološkim politikama, jasno je da zasluge idu Građanskom pokretu URA, dok njihovi koalicioni partneri ne stavljaju neophodan akcenat na ekološka pitanja”, rekao je Vajs.

Na pitanje kako komentariše incijativu grupe građana i ekoloških aktivista za pokretanje moratorijuma na lov, on je istakao da krivolov zasigurno nije kompatabilan sa idejom Crne Gore kao ekološke države.

“Iako bih volio jaču regulaciju i kontrolu na terenu, vjerujem da, zbog nedostatka kapaciteta institucija i zabačenosti velikog dijela zemlje, privremena zabrana lova bi bila najbolje rješenje da se prestane sa tim štetnim ilegalnim aktivnostima”, kazao je Vajs.

On je, komentarišući presudu podgoričkog Osnovnog suda da kompanija CRBC plati oko 200 hiljada EUR zbog uništavanja riba i drugih vodenih organizama u Tari, naveo da je zadovoljan aktivnostima civilnog društva, nevladinih organizacija i zelenih političara.

Njihove aktivnosti, kako je dodao, dovele su do prestanka štetnih radova u zaštićenoj oblasti Tare.

“Moje lično mišljenje je da je kazna od 200 hiljada EUR preniska da bi nanijela štetu kompaniji ali, uprkos tome, pozdravljam presudu kao korak u dobrom pravcu”, rekao je Vajs.

On je istakao da se građani Zapadnog Balkana bore za svoje rijeke, okruženje i čistu vodu, kroz civilno društvo i brojne građanske inicijative, ali i kroz porast broja zelenih partija.

“To tjera njihove vlade da konačno private i usvoje ekološke politike kao ključni zahtjev populacije, prateći pritom EU države u njihovom razvoju”, kazao je Vajs.

On je poručio da su u EU pitanja poput klimatskih promjena, gubitka biodiverziteta, zdrave hrane postala uvriježena, dodajući da nijedna politička partija ne može da se sakrije od bavljenja tim temama.

“Optimističan sam da će zelene politike samo rasti na Zapadnom Balkanu i u EU. Ekološke politike ujedinjuju ljude na Zapadnom Balkanu, jer zagađenje i klimatske promjene ne znaju granice i pogađaju svakog”, poručio je Vajs.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije