fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolicija neće biti u sastavu MUP-a

Policija neće biti u sastavu MUP-a

Podgorica, (MINA) – Skupština je usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima, na osnovu kojeg Uprava policija više neće biti u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zakon je podržao 41 poslanik, protiv su bila tri a uzdržan jedan. Protiv su bili poslanici Socijaldemokrata, Ivan Brajović i Boris Mugoša i poslanik DEMOS-a Miodrag Lekić, dok je uzdržan bio nezavisni poslanik Neđeljko Rudović.

Njime će se, prema riječima resornog ministra, Mevludina Nuhodžića, dostići veći stepen efikasnosti i funkcionalnosti u radu MUP-a i Uprave policije.

Nuhodžić je ranije kazao je da je cilj Zakona da se, sa jedne strane, obezbijedi puna operativno funkcionalna pozicija Uprave policije, njena finansijska samostalnost, a sa druge strane pojačani nadzor i kontrola ovlašćenja Ministarstva, a time i odgovornosti policije.

On smatra da je Predlog optimum za funkcionisanje MUP-a i Uprave policije i put kojim se mogu postići još bolji rezulatati.

„Između MUP-a i Uprave policije mora postojati saradnja, koordinacija i signaliazcija u psotiupanju“, istakao je Nuhodžić.

On rekao da su pojedina ovlašćenja data ministru bila suvišna i dodao da u potpunosti podržava njihove prenošenje na direktora policije.

„Riječ je o ovlašćenjima koja su u praksi dovodila do pretjerane formalizacije i odugovlačenja u procedurama, a za šta nije bilo u prirodi ministra da odlučuje“, kazao je Nuhodižić.

Usvojena su i četiri amandmana, od kojih je tri podnijela Socijaldemokratska partija a jedan Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Nuhodžić je ocijenio da amandmani unapređuju tekst Zakona.

Skupština je usvojila i Predlog zakona o izmjenama Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca.

Najčitanije