fbpx
NaslovnicaCrna GoraUstavni sud jedini ovlašćen da ocjenjuje ustavnost

Ustavni sud jedini ovlašćen da ocjenjuje ustavnost


Podgorica, (MINA) – Ustavni sud Crne Gore je jedino ovlašćen da ocjenjuje ustavnost akata i njegovih pojedinačnih rješenja, kazao je premijer Duško Marković.

On je to rekao u Danilovgradu komentarišući odluku o stavljanju u zatvor poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića i Milana Kneževića.

“Treba svi da ostavimo Ustavnom sudu da se odredi prema takvim inicijativama i kaže da li je to rješenje ustavno ili ne. Apelacioni sud postupao po ovlašćenjima koja su data u zakonu i ne može se govoriti o nezakonitoj odluci nego se samo može u ovom trenutku voditi rasprava da li je to rješenje ustavno”, rekao je Marković.

Na pitanje da li će odluka o stavljanju u zatvor dva poslanika uticati na dijalog između vlasti i opozicije i da li je ona mogla biti drugačija kako ne bi došlo do ove situacije, Marković je kazao da ni političari, ni predsjednik Vlade ne treba da arbitriraju o tome šta je trebalo.

„Ovo su pitanja koja su u nadležnosti pravosuđa, ne treba ni političarima, pa ni predsjedniku Vlade da arbitrira o tome da li kad je trebalo. Mi imamo odluku sudske vlasti“, naveo je Marković.

Kako je dodao, svi koji imaju drugačije mišljenje treba da dokažu da je ono utemeljeno na zakonu i Ustavu.

Marković je rekao da je saglasan da je ovo poremetilo dobar ambijent koji je stvoren u parlamentu formiranjem radne grupe, koja je imala za cilj da radi na izmjenama izbornog zakonodavstva.

On je kazao da očekuje da će naći rješenje i za ovu situaciju, iz koje treba svi da izvuku poruku, i političari i pravnici i građani.

„Ne može neko uzeti sebi za pravo, to nije dozvoljeno u razvijenim demokratijama, da optuži nekoga za najteža ili najgrublja krivična djela, a da iza toga ne postavi dokaze“, poručio je Marković.

Kako je naveo, ako za to nijesu ponuđeni dokazi, mora se snositi odgovornost.

„Ne optužujete vi Milivoja Katnića kao građanina za ono što ste mu stavili na teret, nego Katnica specijalnog državnog tužioca, dakle crnogorsku instituciju koja vodi jedan specifičan predmet, jedan od najtežih u pravnoj praksi“, kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, ako za to ne ponudite dokaze, morate biti spremni da odgovarate. “Zamislite da se takva situacija desila bilo kome od vas kako bi reagovali“, naveo je Marković.

Kako je dodao, to ne znači da treba djelovati van sistema.

„Apelacioni sud je radio u skladu sa zakonom, Ustavni sud će dati odgovor i kako bude odlučio, tako ćemo se ponašati“, poručio je Marković.

On je dodao da je Vlada obavezna da izvršava odluke Ustavnog suda.

Upitan da prokomentariše navode da je Katnić svojevremeno optužio policajce da su htjeli da daju mito njegovoj ženi, a zbog toga nije pozvan da svjedoči, Marković je rekao da se toga ne sjeća.

„Ne sjećam se tog detalja, ne znam da li je ista situacija. Ja govorim u odnosu na konkretan slučaj“, dodao je Marković.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Medojevića da iza svega stoji potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, Marković je rekao da je to političar koji je sklon da daje ocjene iza kojih ne stoje činjenice.

„Kada bi demantovali Medojevića, Vlada bi se bavila samo demantima. To je političar koji je sklon da daje ocjene iz izvora iza kojih ne stoje činjenice. Nakon toga dođete pred sud pravde i zakona i onda se smatrate ugroženim“, naveo je Medojević.

Najčitanije