fbpx
NaslovnicaCrna GoraUspješno završena prva faza Projekta Čini dobro-recikliraj 2

Uspješno završena prva faza Projekta Čini dobro-recikliraj 2

Podgorica, (MINA) – Prva faza projekta “Čini dobro-recikliraj 2!”, u okviru koje su djeca i nastavnici iz pet obrazovno-vaspitnih ustanova sa sjevera i juga Crne Gore učili da pravilno odlažu otpad i brinu o okolini, uspješno je realizovana, saopšteno je iz Fondacija “Čini dobro”.

Izvršna direktorica Fondacije, Marija Jovović, kazala je da je edukacija i podizanje svijesti među djecom, mladima i nastavnim kadrom o važnosti brige o životnoj sredini koju dijele, investicija u budućnost.

„Upravo je naš projekat zasnovan na aktivnostima koje su usmjerene na razvijanje ekološke svijesti i odgovornosti, stvaranje zdravih navika, smanjenje otpada, sa akcentom na plastiku, razvoj kritičkog mišljenja kod djece i mladih“, navela je Jovović.

Kako je rekla, tokom osam radionica, kojima je prisustvovalo 324 djece i prosvjetnih radnika, govorili su o pravilnom odlaganju plastike, štetnostima plastike koja se nepravilno odlaže po životnu sredinu i zdravlje, mogućnostima koje daje plastika kao sirovina u procesu reciklaže, cirkularnoj ekonomiji, održivom razvoju.

„Djeca i mladi su imali prilike da se upoznaju sa pozitivnim primjerima iz zajednice kako se rješavanje problema otpada može pretvoriti u kreativne i korisne predmete za cjelokupno društvo, kao što je proizvodnja eko daske i predmeta od nje“, dodala je Jovović.

Ona je kazala da su toj fazi projekta obrazovno-vaspitnim ustanovama poklonili pet eko klupa i 20 eko kanti, i doprinijeli da priroda bude očišćena i sačuvana za oko 600 kilograma plastičnog otpada oznaka 2 i 5.

„Raduje nas činjenica da smo postavljene ciljeve za ovu fazu projekta ne samo ispunili, već i premašili“, dodala je Jovović.

Iz Fondacije su kazali da je tokom projekta u obrazovno-vaspitnim ustanovama skupljeno oko 300 kg plastike.

Direktor Osnovne škole “Aleksa Đilas Bećo“ iz Mojkovca, Ranko Rubežić, rekao je da je projektat “Čini dobro-recikliraj 2!” značajan jer kroz radionice pomaže deci da razviju svest o važnosti očuvanja životne sredine, a stečeno znanje treba da ih motiviše da postanu odgovorni stanovnici koji brinu o planeti.

„Projekat ima značajan efekat, jer doprinosi da se u našoj ustanovi još više radi na podizanju svijest o zaštiti životne sredine“, rekao je Rubežić.

Kako je dodao, projekat „Čini dobro-recikliraj 2!“ se odlično uklopio u aktivnosti koje, kao „Eko škola“, godinama sprovode pod sloganom „Prirodu čuvamo od sebe za sebe”.

„Naši učenici i učenice, kao i zaposleni sakupljaju plastiku, a dio nje, tačnije plastične flaše, koristimo za proizvodnju filamenta za 3D štampač. Pomoću 3D štampača naši učenici i učenice na kreativan način iskazuju stečena znanja i svoje viđenje očuvanja naše prirode i planete“, rekao je Rubežić.

On je istakao da Crna Gora, kao ekološka država, mora dati primjer ostalim državama, makar u regionu.

„To ćemo najbolje uraditi kroz edukaciju djece i mladih“, dodao je Rubežić.

Cijeneći značaj predškolskog uzrasta za razvoj, sticanje i usvajanje znanja i navika, a samim tim i za razvoj ekološke svijesti, Fondacija je realizovala projekat i u Javnoj predškolskoj ustanovi (JPU) „Eko bajka“ iz Pljevalja.

Pomoćnica direktorice JPU „Eko bajka“, Katarina Zečević, kazala je da ta predškolska ustanova tradicionalno godinama radi na razvoju, sticanju i usvajanju ekoloških znanja i navika kod djece.

Ona je rekla da su radionice koje je Fondacija „Čini dobro“ održala u JPU Eko bajka omogućile da najmlađi i dalje misle, djeluju i rade koristeći reciklažni materijal i da dobiju nove ideje u budućnosti.

„U akciju sakupljanja plastike, pored djece, uključili su se i roditelji i zaposleni, jer zajednički želimo da gradimo zelenu budućnost,“ kazala je Zečević.

Projekat se realizuje u Srednjoj mješovitoj školi “Danilo Kiš” iz Budve, OŠ “Kekec” iz Sutomora, JPU “Eko bajka” Pljevlja, OŠ “Radomir Mitrović” iz Berane i OŠ “Aleksa Đilas Bećo” iz Mojkovca zahvaljujući podršci Airbnb Fonda za zajednice i GlobalGiving-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije