fbpx
NaslovnicaCrna GoraUlazak Crne Gore u EU podržalo bi više od 83 odsto građana

Ulazak Crne Gore u EU podržalo bi više od 83 odsto građana

Podgorica, (MINA) – Više od 83 odsto crnogorskih građana na referendumu bi podržalo ulazak Crne Gore u Evropsku uniju (EU), pokazalo je istraživanje „Stavovi građana o evropskim integracijama i procesu pristupanja EU“.

Istraživanje, koje je sprovela agencija Defacto za potrebe EU u Crnoj Gori i crnogorske Vlade, urađeno je u maju na uzorku od preko hiljadu ispitanika širom zemlje.

Nalazi istraživanja, koji su danas prezentovani, pokazuju da 77,9 odsto ispitanika smatra da članstvo u EU donosi više prednosti nego štete Crnoj Gori.

Predstavnica agencije DeFacto, Olivera Komar kazala je da su podaci slični nalazima istraživanja koje je ta agencija sprovela krajem prošle godine što je, kako je kazala, dobra vijest.

Kako je navela, 60,7 odsto građana u potpunosti ili donekle smatra da se stvari u Crnoj Gori kreću u dobrom pravcu, dok više od 36 odsto njih u potpunosti ili donekle smatra da se stvari kreću u lošem pravcu.

Oblasti u kojoj građani Crne Gore vide najveće probleme su ekonomska situacija, zatim korupcija kao i nezaposlenost.

Prema nalazima istraživanja, 25 odsto građana smatra da je najveća prepreka za to da Crna Gora postane članica EU široko rasprostranjena korupcija, dok 15,8 odsto građana kao prepreku vidi organizovani kriminal.

“Veoma i donekle pozitivan stav prema EU ima 76 odsto ispitanika, što je promjena od 0,5 odsto procentnih poena, pa možemo da kažemo da je vrlo vjerovatno stanje po tom pitanju konstantno”, rekla je Komar.

Istraživanje je pokazalo da, kao najveće prednosti članstva u Uniji, građani izdvajaju bolji standard, kvalitet života, otvorene granice i mogućnost zaposlenja u državama EU.

Na pitanje koja bi bila glavna šteta od ulaska Crne Gore u EU, 36,3 odsto građana odgovorilo je da ne bi nastala nikakva šteta, dok je devet odsto izrazilo strah od gubitka suverenost i nezavisnosti države.

“Na pitanje kada će Crna Gora ući u EU, 25,7 odsto ispitanika odgovorilo je sa “Ne znam”, 15 odsto je eksplicitno reklo “Nikad”, a najviše onih koji imaju neku vrstu procjene, njih 23,6 odsto, kažu da će to biti 2025. godine”, navela je Komar.

Kao najvećeg donatora državi i zajednici 43,5 odsto građana vidi EU, dok je njih 13 odsto navelo Srbiju, nakon koje slijede Sjedinjene Američke Države (SAD) i Njemačka.

Šefica Delegacije EU Oana Kristina Popa rekla je da je, tokom nedavnih kriza, partnerstvo i prijateljstvo između Crne Gore i EU postalo još čvršće.

Ona je navela da je EU nastavila da stoji uz Crnu Goru tokom pandemije, obezbjeđujući vakcine, medicinske potrepštine i finansijsku podršku bez premca.

“Crna Gora je stala uz EU protiv Rusije, pokazujući ogromnu solidarnost sa Ukrajinom. Zahvalni smo svim građanima, institucijama i preduzećima koji pomažu ukrajinskim izbjeglicama i koji podržavaju Ukrajinu u teškoj borbi za slobodu i dostojanstvo”, rekla je Popa.

Ona je kazala da rezultati istraživanja odražavaju snažnu vezu između EU i Crne Gore.

Prema riječima Pope, rezultati govore da građani Crne Gore ostaju snažno pro-evropski orjentisani, kao i da doživljavaju EU kao svog najvećeg donatora i najbližeg političkog, ekonomskog i komercijalnog partnera.

Popa je kazala da građani nastavljaju da šalju dosljednu poruku, bez obzira na to koju političku partiju podržavaju ili koje su vjere.

“Žele evropsku budućnost, bolji životni standard, više poslova i bolje mogućnosti putovanja. Ovo je pitanje nacionalnog interesa koje prevazilazi partijske podjele”, istakla je Popa.

Ona je navela da crnogorske institucije i političke partije moraju da konstruktivno rade zajedno i preduzmu konkretne akcije za unapređenje reformi u vezi sa EU, posebno u oblasti vladavine prava.

“Nadam se da će se novoformirana Vlada nadovezati na rezultate ovog istraživanja i dati prijeko potreban podsticaj procesu pristupanja EU. Unija će nastaviti da stoji na strani Crne Gore. To dugujemo vašim građanima”, kazala je Popa.

Ministarka evropskih poslova Jovana Marović rekla je da su stavovi crnogorskih građana po pitanju EU po pravilu pozitivni.

“Čuli smo već da je trend podrške EU na visokom nivou, bez obzira na to što deset godina pregovaramo o članstvu i što smo imali turbulentne političke situacije. EU je vezivno tkivo za građane, političke partije i sve aktere”, rekla je Marović.

Ona je navela da je takav stepen podrške rijetko viđen i u državama koje su se priključile EU.

Prema riječima Marović, to je ono što raduje, ali i obavezuje na sprovođenje reformi.

“U Crnoj Gori trenutno imamo sve elemente na stolu za ubrzanije reformi, budući da imamo dobru kompoziciju Vlade, podršku građana ali nam i neke stvari idu na ruku što se tiče međunarodnih odnosa”, ocijenila je Marović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije