fbpx
NaslovnicaCrna GoraU Podgorici obilježen Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

U Podgorici obilježen Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Podgorica, (MINA) – Polaganjem vijenaca na spomen-obilježju na Pobrežju, u Podgorici je danas, u organizaciji Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, obilježena 29. godišnjica genocida u Srebrenici.

Bošnjačko vijeće je obilježavanje pod nazivom “Cvijet za duše Srebrenice“ organizovalo u saradnji sa Glavnim gradom, nevladinim udruženjima i brojnim prijateljima.

Na spomen-obilježju na Pobrežju, brojne delegacije i građani položili su vijence, a priređen je i insert iz monodrame “Nana Fata Orlović”.

Predsjednik Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić kazao je da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN), usvjanjem Rezolucije kojom je 11. jul proglašen Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, djelimično ublažila bol srebreničkih porodica.

Crna Gora se, kako je rekao, pridružila podršci Rezoluciji i to treba pozdraviti.

„Crna Gora se time obavezala i kazala da je na pravoj strani istorije, makar kada je u pitanju obilježavanje međunarodnog Dana sjećanja, i da nije na pogrešnoj strani, kao do sredine devedesetih, kada je i bila Srebrenica“, naveo je Mustafić.

On je kazao da se nadaju da to znači i ispunjavanje obaveze da se u Crnoj Gori osudi svako poricanje genocida u Srebrenici, kao istorijskog događaja.

Mustafić je dodao da očekuju da će poglavlje o genocidu u Srebrenici biti dio obrazovnog sistema, u znak sjećanja i u cilju sprečavanja poricanja genocida i njegove pojave u budućnosti.

„Srebrenica je najtužnija riječ našeg jezika, a Potočari najveći mezar u bošnjačkoj istoriji“, rekao je Mustafić.

Kako je naveo, sistematsko ubijanje, protjerivanje i zatiranje bošnjačkog naroda, tokom agresije na Bosnu, završni čin imalo je u Srebrenici.

„Zaštićena zona UN-a predata je u ruke ratnom zločincu Mladiću i njegovim formacijama dželata. Planski i sistematski strijeljane su hiljade ljudi, a njihovi posmrtni ostaci zatrpani u masovnim grobnicama, od kojih neke, ni nakon 29 godina, nijesu pronađene“, rekao je Mustafić.

Gradonačelnica Glavnog grada Olivera Injac navela je da je Srebrenica simbol bola i patnje i da opominje na sve užase rata.

“Istovremeno ukazuje na našu najveću dužnost, da čuvamo mir i zajedništvo. Odajući pomen žrtvama Srebrenice, pokazujemo namjeru da budućnost bude izgrađena na međusobnom povjerenju, poštovanju i solidarnosti”, rekla je Injac.

Predstavnica nevladine organizacije (NVO) Akcija za ljudska prava, Elizabeta Mrnjavčević, poručila je da se mora podržati neumorna borba za istinu i pravdu, kako bi nestali i ubijeni bili pronađeni i dostojno sahranjeni, a odgovorni za genocid kažnjeni.

Ona je podsjetila da je 76 NVO zatražilo od crnogorskih vlasti da 11. jul zvanično proglase danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

„Da obezbijede da naše buduće generacije uče o genocidu u Srebrenici i ulozi Crne Gore u ratovima devedesetih, da se procesuiraju svi nekažnjeni izvršioci i pomagači genocida u Srebrenici, kao i da suzbiju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca osuđenih za genocid”, navela je Mrnjačević.

Obilježavanju 29. godišnjice genocida prisustvovali su predstavnici nevladinog sektora, političkih partija, diplomatskog kora i građani.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...