fbpx
NaslovnicaCrna GoraU Crnoj Gori tokom novembra 22 slučaja velikog kašlja

U Crnoj Gori tokom novembra 22 slučaja velikog kašlja

Podgorica, (MINA) – Institutu za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore tokom novembra prijavljena su 22 slučaja obolijevanja od pertusisa, koji je poznat i pod nazivom veliki kašalj, kazali su iz te zdravstvene ustanove.

Oni su naveli da je do sada veliki kašalj registrovan kod tri osobe mlađe od godinu, kao i kod po jedne u uzrasnim grupama od jedne do pet i od šest do deset godina.

Veliki kašalj je registrovan kod 15 osoba u uzrasnoj grupi od 11 do 15 godina, kod jedne u uzrasnoj grupi 16-20 i kod jedne osobe starije od 60 godina.

“Sva tri oboljela u uzrasnoj grupi ispod godinu bila su bolnički liječena i prema dostupnim informacijama otpuštena su na kućno liječenje”, kazali su iz IJZ.

Oni su rekli da je do sada je registrovano 11 oboljelih u Podgorici, četiri u Danilovgradu, dva u Budvi, i po jedan u Pljevljima, Nikšiću, Kotoru, Tivtu i Herceg Novom.

“Povećan broj slučajeva velikog kašlja registrovan je u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, kao i jedan smrtni slučaj kod odojčeta uzrasta 2,5 mjeseca”, naveli su iz IJZ.

Oni su objasnili da je pertusis visoko infektivna bakterijska bolest koja zahvata sistem organa za disanje i koja se karakteriše napadima kašlja.

Kako su iz IJZ naveli, uzročnik je bakterija Bordetella pertussis koja se nalazi u ustima, nosu i grlu inficirane osobe.

Prema njihovim riječima, tok bolesti je postepen, sa nespecifičnim simptomima prehlade, zbog čega se na početku ne posumnja na veliki kašalj pa oboljeli nesmetano širi bolest.

“Bakterija se lako prenosi sa osobe na osobu kapljičnim putem to jest direktnim kontaktom sa sekretima sluzokože respiratornog sistema oboljele osobe koji se dešava prilikom kijanja ili kašljanja”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, manja vjerovatnoća prenosa je kontaminiranim vazduhom i indirektnim putem prenosa sa svježe kontaminiranim predmetima, što se dešava vrlo rijetko.

Iz IJZ-a su rekli da se simptomi bolesti obično javljaju sedam do deset dana, ali se mogu pojaviti i do 21 dan od izlaganja uzročniku.

Oni su naveli da u početku, simptomi podsjećaju na simptome obične prehlade, uključujući kijanje, curenje iz nosa i blagi kašalj.

Prema njihovim riječima, tokom naredne dvije sedmice, kašalj postaje jači, javlja se u napadima i nekada je praćen hripanjem pri udisanju, zacjenjivanjem ili povraćanjem.

“Naročito teški simptomi se mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno imunizovane odojčadi odnosno djece uzrasta ispod jedne godine, kod kojih je ta bolest nerijetko životno ugrožavajuća”, kazali su iz IJZ.

Oni su naveli da adolescenti, odrasli i imunizovana djeca najčešće imaju blaže ili atipične simptome, iako se izraženo oboljenje može javiti u svim uzrasnim grupama posebno kod onih kod kojih je od završene vakcinacije ili revakcinacije prošlo duže od četiri godine.

Kako su iz IJZ-a naveli, najdjelotvornija mjera prevencije je vakcinacija, koja se sprovodi sa tri doze acelularne vakcine protiv pertusisa koja se aplikuje u vidu kombinovanih vakcina, a započinje od navršena dva mjeseca života.

Oni su rekli da se druga doza se daje sa četiri i treća u uzrastu od šest mjeseci, pojašnjavajući da minimalni interval između doza može biti četiri sedmice pa se vakcina može dati i sa dva, tri i četiri mjeseca života.

“Prva revakcinacija se sprovodi u drugoj godini života, najmanje šest mjeseci nakon kompletno sprovedene imunizacije sa tri doze, a druga revakcinacija se od početka ove godine sprovodi prilikom upisa u osnovnu školu”, kazali su iz IJZ.

Oni su naveli da trenutni obuhvat sa tri doze vakcine sa komponentom protiv pertusisa kod djece rođene 2018. godine iznosi 88,6 odsto, a kod one sa prvom revakcinacijom 71,7 odsto.

“Za rođene 2019. obuhvat iznosi 87,5 odsto (prva revakcinacija 65,3 odsto); za rođene 2020. obuhvat je 88,2 odsto (prva revakcinacija 55,9 odsto); za rođene 2021. iznosi 82,5 odsto (prva revakcinacija 35,2%)”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da kod djece rođene prošle godine obuhvat iznosi 75,6 odsto a kod djece rođene od 1. januara do 31. maja ove godine iznosi 47 odsto.

Iz IJZ-a su apelovali na sve roditelje da redovno i na vrijeme vakcinišu svoju djecu, a oni koji kasne sa vakcinacijom što prije nadoknade propuštene doze, kako bi spriječili teže forme bolesti, komplikacije i hospitalizacije.

Oni su napomenuli da posebnu opasnost nosi odlaganje vakcinacije kada ne postoje medicinski opravdani razlozi, na primjer kod prehlade koja nije praćena povišenom tjelesnom temperaturom ili drugim izraženim opštim simptomima.

Kako su iz IJZ-a naveli, epidemiološko istraživanje se kontinuirano sprovodi sa ciljem pravovremenog liječenja i izolacije oboljelog kao i utvrđivanja bliskih kontakata radi sprovođenja prevencije antibioticima i nadoknađivanja propuštenih doza vakcine.

“Naročito je važno da se sa vakcinacijom započne pravovremeno tj. već od uzrasta od dva mjeseca kada odojčad treba da prime prvu dozu kombinovane šestokomponentne vakcine (DTaP-IPV-Hib-HepB), kao i da sva djeca uzrasta od pet godina prime propuštene doze”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Bečić: Vraćeno povjerenje građana u institucije

Podgorica, (MINA) – Postizanje političke stabilnosti i smirivanje tenzija u društvu jedan je od...