fbpx
NaslovnicaCrna GoraU Centru za kardiologiju za mjesec urađeno 400 koronarografija

U Centru za kardiologiju za mjesec urađeno 400 koronarografija

Podgorica, (MINA) – Centar za kardiologiju Klinike za bolesti srca radi pojačanim tempom, a samo u posljednih mjesec urađeno je 400 koronarografija, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Načelnik Centra za kardiologiju Nikola Pavlović kazao je da je od januara do kraja decembra prošle godine u Centru urađeno 3,4 hiljade koronarografija, u prosjeku 280 mjesečno, a to se, kako je pojasnio, odnosi i na trećinu godine kada COVID-a nije bilo.

„U posljednjih mjesec, kada je korona i dalje aktuelna, urađeno je 400 zahvata, što dokazuje da se sada radi pojačanim temom, i očekujemo da taj broj u narednom periodu bude i veći“, rekao je Pavlović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, po povratku na regularne prostorne kapacitete Centra za kardiologiju, u KCCG se kateterizacije radi više nego što postojeći kapaciteti mogu da podnesu – kako ljudski, tako i tehnički.

Pavlović je kazao da prostorni kapaciteti centra za kardiologiju već decenijama nijesu dovoljni za zbrinjavanje svih pacijenata, zbog čega su u pomoć priskočile i druge klinike KCCG ustupanjem dijela svojih kapaciteta.

U takvim uslovima se, kako je naveo, na dnevnom nivou u tom smislu obradi i do 20 pacijenata – kako hitnih iz Podgorice, tako i prevedenih iz regionalnih bolnica, a i pozvanih sa listi čekanja.

„Tek početkom juna ove godine stekli su se uslovi za rad pojačanim intenzitetom kako bi se smanjile liste čekanja. U tom momentu, usljed pandemije Covid 19, pacijenti su na redovnoj listi čekali od maja prošle, a na hitnoj od marta ove godine“, precizirao je Pavlović.

On je kazao da je od 1. juna do 5. jula ove godine urađeno ukupno 400 tih procedura – koronarografija i implantacija koronarnih stentova.

Kako je naveo, da bi takav tempo rada bio održiv, mnogi ljekari će odmore koristiti skraćeno ili ih neće uopšte koristiti u toku ljetnjih mjeseci, a angažovani su i konsultanti iz Srbije.

„Radićemo pojačanim tempom sve dok lista čekanja za redovne koronarografije ne bude tri mjeseca, što je, po evropskim standardima, pokazatelj odličnog rada kardiologije“, poručio je Pavlović.

On je istakao da svi pacijenti, bez izuzetka, za koje ljekari iz regionalnih bolnica procijene da nema mjesta odlaganju, dobiju termin za prevođenje u KCCG.

„Oni najhitniji u roku od 24 sata, a ukoliko ljekar iz regionalne bolnice procijeni da je to moguće – u roku od nekoliko dana. Taj proces odlično funkcioniše – saradnja sa regionalnim bolnicama je na visokom nivou“, kazao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, za ona kardiološka stanja u kolima je neophodno liječenje u takozvanom zlatnom satu, kapaciteti Kliničkog centra su na raspolaganju svima koji mogu u tom periodu dopremiti pacijenta u tu ustanovu.

„U suprotnom, postoje alternativni modaliteti liječenja koji su takođe veoma efikasni, a pacijent se potom prevodi u KCCG u zavisnosti od rezultata te terapije“, dodao je Pavlović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije