fbpx
NaslovnicaCrna GoraTraže poništenje uvjerenja da je SPC osnovana 1220. godine

Traže poništenje uvjerenja da je SPC osnovana 1220. godine

Podgorica, (MINA) – Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) predala je tužbu Upravnom sudu radi poništenja uvjerenja Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) osnovana 1220. godine.

Podsjeća se da se Vladinim uvjerenjem, kao formalnim aktom, tvrdi da je tradicija SPC na crnogorskom prostoru duga 801 godinu.

“Združene, Vlada i Beogradska patrijaršija pokušavaju da ponište materijalne činjenice oličene u crkvama i manastirima koje su gradili naši preci i Knjaževina Crna Gora”, navodi se u tužbi.

IZ CPC-a su im poručili da protiv materijalnih činjenica nema argumenata.

“Na našim crkvama i manastirima, kao ktitori, upisani su crnogorski vladari Ivan Cmojević i Balša Balšić, pojedinci, grupe seljana, sela i crnogorska država, odnosno knjaz i kralj Nikola. Srpska crkva kao ktitor nepominje se ni u jednom slučaju, ali se pominje CPC”, kaže se u tužbi.

Osnivačka povelja Cetinjskoga manastira koju mu je izdao Ivan Crnojević 4. januara 1485. godine je, kako se navodi, krsni list autokefalne CPC, koja je taj status neporecivo stekla toga datuma.

“Pozivamo se i na formalne akte koji to potvrđuju: Ustav Knjaževine Crne Gore iz 1905. godine, Ustav Svetoga Sinoda CPC iz 1904. godine, Tomos vaseljenskoga patrijarha Meletija I izdatog 19. februara 1922. godine i Odluku kralja Aleksandra od 14. jula 1920. godine kojom je sankcionisao nasilno ukidanje CPC”, kaže se u tužbi.

Navodi se da Vladin akt Srpskoj crkvi treba da ispostavi i neke beneficije – jednu, pravo da tvrdi da je najstarija institucija u Crnoj Gori, iz koje proishodi i pravo da arbitrira u političkim pitanjima što već radi i poriče postojanje CPC.

“I drugu, da u vlasništvo Srbije upiše i nešto preostale crkvene imovine koja je iza Drugoga svjetskoga rata oduzeta crkvama i manastirima u korist raznih pravnih lica”, kaže se u tužbi CPC, čiji je punomoćnik Stevo Vučinić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Kriterijum suđenja nije bio isti za obje ekipe

Podgorica, (MINA) - Sudijski kriterijum u prvom meču polufinala plej-ofa ABA Lige, između košarkaša...