fbpx
NaslovnicaCrna GoraTilije: Crna Gora u predvodničkoj poziciji u odnosu na druge države Zapadnog...

Tilije: Crna Gora u predvodničkoj poziciji u odnosu na druge države Zapadnog Balkana

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je, kada je u pitanju evropska budućnost, u predvodničkoj poziciji u odnosu na druge države Zapadnog Balkana, ocijenila je predsjednica Predstavničkog doma Belgije Elijan Tilije.

Ona je danas razgovarala sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem, koji boravi u zvaničnoj posjeti Evropskom parlamentu.

Tilije je, kako je saopšteno iz Skupštine, istakla da je saradnja dva parlamenta odlična i na najvišem nivou.

Tilije je, kako se dodaje, pružila snažnu podršku evropskoj budućnosti Crne Gore, iznoseći stav da je „Crna Gora u predvodničkoj poziciji u odnosu na druge zemlje Zapadnog Balkana“.

Navodi se da je ona izrazila zadovoljstvo nastavkom aspiracije Crne Gore prema Evropskoj uniji (EU), posebno kada su u pitanju dostignuća Skupštine.

Tilije je uputila ohrabrujuće poruke u pravcu ključnih reformi, sa akcentom na vladavinu prava.

Mandić je Tilije poželio uspješno predsjedavanje Belgije Savjetom EU, ističući važnost podrške Belgije kada je u pitanju proces pristupanja Crne Gore EU.

On je, kako se navodi, izrazio uvjerenje da će Skupština i Vlada napraviti najbitniji iskorak na putu evropskih integracija.

Mandić je istakao da je Skupština uspjela da riješi veliki i dugogodišnji problem u vezi sa izborom vrhovnog državnog tužioca, Sudskog savjeta i izbora sudije Ustavnog suda.

On je naveo da je parlament na taj način dao moćan alat u ruke Vlade koja vodi proces pristupanja države EU.

Mandić je dodao da će Skupština nastaviti da rješava i druge probleme posebno kada je u pitanju njena nadzorna i kontrolna uloga.

On smatra da je formula za uspjeh na evropskom putu kvalitetna saradnja između Vlade i Parlamenta i postizanje jedinstva u samom parlamentu.

U saopštenju se navodi da je Mandić izrazio spremnost da širokim dijalogom unutar Skupštine otvori put Vladi kada su u pitanju ispunjavanja privremenih mjerila.

Navodi se da je Mandić pozvao Tilije u zvaničnu posjetu Crnoj Gori.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...