fbpx
NaslovnicaCrna GoraSvjetski naučnici dokazali: Gojazniji u selu nego u gradu

Svjetski naučnici dokazali: Gojazniji u selu nego u gradu

Podogorica, (MINA) – Gojaznost se brže povećava u ruralnim nego u urbanim oblastima svijeta, povrđuje naučni rad objavljen u jednom od najprestižnijih svjetskih časopisa „Nature“, čiji su autori, između ostalih, profesori sa crnogorskog Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, Duško Bjelica i Stevo Popović.

Naučni rad pod naslovom „Porast indeksa tjelesne mase u ruralnim područjima glavni je pokretač globalne epidemije gojaznosti kod odraslih“ predstavlja novu studiju o globalnim trendovima indeksa tjelesne mase BMI /Body mass index/, grupe naučnika okupljenih oko Imperijal koledža iz Londona.

Iz UCG su saopštili da je istraživanje analiziralo podatke o visini i težini više od 112 miliona odraslih osoba u urbanim i ruralnim područjima u preko 200 država i teritorija, za period od 1985. do 2017. godine.

„Poznato je da se visina i težina mogu koristiti za izračunavanje indeksa tjelesne mase, međunarodno priznate skale koja nam govori da li pojedinac ima adekvatnu težinu za svoju visinu“, rekao je Bjelica.

Studija, koja uključuje mrežu od više od hiljadu istraživača širom svijeta, pokazala je da je, od 1985. do 2017. godine, indeks tjelesne mase porastao u prosjeku za dva kilograma po metru kvadratnom kod žena i 2,2 kilograma kod muškaraca na globalnom nivou, što je ekvivalentno tome da je svaka osoba teža za oko šest kilograma.

„Više od polovine globalnog porasta u periodu od 33 godine predstavlja rezultat povećanja indeksa tjelesne mase u ruralnim područjima“, naglasio je Popović.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...