fbpx
NaslovnicaCrna GoraSvako ko prihvata program budućeg kabineta ima pravo da bude u vladi

Svako ko prihvata program budućeg kabineta ima pravo da bude u vladi

Podgorica, (MINA) – Pravo da bude u vladi ima svako ko je na izborima dobio povjerenje građana i ko prihvata program i koncept budućeg kabineta, ocijenio je profesor političkih nauka na Univerzitetu Donja Gorica, Predrag Zenović.

On je Vijestima kazao da bi svaki konstituent buduće vlade trebalo da, prihvatanjem predloženog programskog okvira, ne radi ništa suprotno, i da radi isključivo u korist evroatlantske spoljnopolitičke platforme buduće vlade, jer je ona postala neodvojivi element nacionalnog interesa Crne Gore.

Prema riječima Zenovića, evropske integracije su, bez ostatka, jedna od rijetkih tačaka društvenog i političkog konsenzusa.

„One podrazumijevaju transformaciju i evropeizaciju države i društva, borbu protiv korupcije i kriminala, departizaciju i reformu državne uprave, slobodu medija, ljudska i manjinska prava, i na mandataru je da procijeni ko mu na tom zacrtanom putu može biti efikasniji partner”, poručio je Zenović.

On je kazao da je u javnosti stvorena “slika dihotomije” u kojoj se bira između Bošnjačke stranke (BS) i Za budućnost Crne Gore (ZBCG), koalicije koju čini dio partija bivšeg Demokratskog fronta.

Zenović je naveo da je BS ostvario zavidan izborni rezultat – šest poslaničkih mandata, da je u više navrata učestvovao u vlasti, ali da su “decenijski dobri odnosi s Demokratskom partijom socijalista i manjak kritičnosti prema tromom evropskom putu vlade u kojoj su učestvovali”, njihova hipoteka u pregovorima.

On je rekao da koalicija ZBCG nije dala ministre iz svojih redova nakon smjene vlasti 2020. godine, kad su bili najjači dio skupštinske većine, premda, kako je dodao, vrše vlast u važnim državnim sektorima.

Zenović je kazao da se u njihovom slučaju koristi “argument nenaklonosti zapadnih partnera”, što je, kako je naveo, neprimjereno za jednu suverenu i staru evropsku državu, i nije u demokratskom duhu, ali ni zapadnoevropskom prosvjetiteljskom duhu slobode mišljenja i uvjerenja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije